Hlavní obsah

RECENZE: Austerlitz Krystiana Lupy je výsostným divadlem

Právo, Radmila Hrdinová

Inscenace Austerlitz Státního divadla mladých z litevského Vilniusu otevřela ve středu večer v Plzni 29. Mezinárodní festival Divadlo. Je dílem polského režiséra, scénografa, spisovatele a pedagoga, osmasedmdesátiletého Krystiana Lupy, významné osobnosti evropského divadla.

Foto: Laura Vancevičiene

Litevský soubor předvedl v Plzni výborné herecké výkony.

Článek

Pět hodin trvající inscenace (se dvěma pauzami), která měla premiéru v září loňského roku, je volnou adaptací stejnojmenného románu německého spisovatele W. G. Sebalda. Jeho hrdina Jacques Austerlitz v něm objevuje svou minulost židovského dítěte odvezeného z Prahy do Londýna v roce 1939 jedním z takzvaných dětských vlaků.

Lupova inscenace dokonale vystihuje Austerlitzovu ochromenost a nejistotu pramenící z toho, že neví, kým vlastně je. Jeho putování po Evropě plyne ve zpomaleném tempu, plném dlouhých prodlev a zámlk, kde ticho je stejně důležité jako to, co se říká.

Inscenace je stylově vycizelovaný a prokomponovaný celek, v němž není nic zbytečného. Své přesné místo tu mají skvělí herci a jejich sladěný a koncentrovaný projev, scénografie sugerující prázdné prostory dýchající minulostí, hudba, filmové dotáčky i přesně zvolené citace z románu promítané na zarámovanou tylovou oponu halící dění na scéně do měkce rozostřené atmosféry starých fotografií.

Pro diváky zvyklé na vizuálně opulentní a akční divadlo posledních desetiletí je možná trochu složité naladit se na zpomalený temporytmus Lupovy inscenace, ale pokud na něj přistoupí a poddají se mu, prožijí s Jacquesem Austerlitzem a dalšími pěti aktéry inscenace hluboce autentický příběh hledání kořenů a lidí „propojených s námi na opačné straně času.“

W. G. Sebald – Krystian Lupa: Austerlitz
Režie a scénografie Krystian Lupa, kostýmy Piotr Skiba, video Mikas Žukauskas, hudba Arturas Bumšteinas. Valstybinis Jaunimo Teatras, Litva. Česká premiéra 15. září v Novém divadle, Plzeň v rámci Mezinárodního festivalu Divadlo

Hodnocení: 100 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám