Hlavní obsah

RECENZE: Alice Mertonová zkouší překonat svůj hit

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Frankfurtu narozená zpěvačka Alice Mertonová, jejíž matka je Němka a otec Brit, se výrazně prosadila už v prosinci 2016, kdy vydala svůj první singl No Roots. V americkém alternativním a francouzském prodejním žebříčku vyšplhal na první příčku, v Německu na druhou a v Rakousku na třetí.

Foto: archiv umělkyně

Zpěvačka Alice Mertonová u nás již koncertovala.

Článek

Klip k písni vidělo na YouTube již více než 162 milionů lidí. Následovaly tři další singly vydané během loňského roku a letos v lednu vyšel Mertonové albový debut Mint.

Je to příjemná kolekce, které vládne zmíněný singl. Ne že by na něj tvůrci alba bezhlavě další skladby pouze nabalovali, No Roots je nicméně velmi chytrá a zdravě nakažlivá písnička, která Mertonové jasně určila ráz dalšího autorského a interpretačního směřování.

Jedenáct skladeb na desce má popový charakter a jsou v něm patrné taneční prvky. Proto je v nich dost syntetických zvuků, což trochu škodí jinak živému pěveckému výrazu Mertonové. Její projev písničky takříkajíc táhne, hudební složka jako by spíše přizvukovala.

Foto: archiv umělkyně

Obal alba Mint.

V písni Lash Out se výrazově přibližuje kolegyním Pink nebo Kelly Clarksonové, Funny Business a Home Sick jsou zábavné ve své melodice i obsahu, Speak Your Mind a Honeymoon Heartbeat jsou zase působivé balady s poctivou gradací, v nichž pevně vládne Mertonové optimistický a pevný hlas. Navíc se v nich mění nálada alba, po mejdanovém popu z první části dochází i na vážnější nálady.

Mint je rázný debut hudebnice, která ve své mainstreamové cestě nepodléhá mámení naddimenzované produkce, naopak ctí zřetelné melodie. Přesně takový přístup klasický pop potřebuje, stejně tak zajímavý hlas, dobrý autorský potenciál a chuť překonat hit, kterým se tohle všechno podařilo nastartovat. Co na tom, že to třeba vyjde až na další desce.

Alice Merton: Mint
Paper Planes, 38:11

Hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám