Hlavní obsah

Radostné poslání s podrazem

Novinky, Michal Procházka

Ve svém filmu Milan Růžička spojil dva roztomilé, svěží a excelentně zahrané příběhy právě ze života starších občanů, dva příběhy k potěše i pobavení, které mají něco z jednoduché dojemné anekdoty a pohádky. Uspěl možná i proto, že se vyvaroval mentorství a zapšklosti, a vůbec onoho ´dědského´ žánru vzdáleně podobného dětskému filmu.

Článek

Staří lidé se často ani nestačí divit, jakých darebáků se ještě v pokročilém věku dožili. Není jim v moderním světě lehko, ostatně nedávno mohli na jednom populárním rádiu vyslechnout při ranní kávě anketu: co vám vadí na starých lidech. Volající posluchači si tam mohli vyřídit své osobní účty s otci, dědy, papaláši... Ale přesto se najdou i jiné příklady, mezi něž patří i nový televizní film Milana Růžičky Poslání s podrazem, který uvedla Česká televize v neděli na ČT1. 

Poslání

Ferda (Stanislav Zindulka) alias stárnoucí klaun Max je hrdinou první části, nazvané Poslání. Představuje svobodného, náležitě odrbaného ´tajtrdlíka´, který přespává v maringotce, nehne se od svého rovněž zestárlého cirkusového psa Terrynky a žije pro poslání dělat lidem radost.

Až když se na něho přilepí někdejší cirkusačka (Jiřina Bohdalová), pochopí sám, že jde do tuhého. Naštěstí vdavekchtivou ženu dohodí starému Leopoldovi (Lubor Tokoš), kterého chodí denně se svým pejskem těšit v jeho samotě. Všichni jsou nakonec šťastní, i ´Poldík´, který ve stáří pozná pořádnou ženu a hospodyňku, vždyť ta jeho ´Kamilka byla spíše na knížky než na vaření´...

Podraz

Druhý příběh vypráví o ´snivomluvci´ a stárnoucím profesorovi (Ladislav Chudík), který potkává svou spolužačku ze školy, později emigrantku Julinku (Květa Fialová) a zažívá s ní návrat staré, pošetilé lásky. Šeptá jí básnivá slůvka, s nimiž "se jako jazykozpytec celý život laskal", zatímco jeho kamarád instalatér (Josef Somr) se mu posmívá, varuje jej, "hází po něm germanismy" a k jeho zlosti říká "furt, imrvére, bejt a mejt".

Profesorova iluze trvá až do chvíle, kdy zjistí, že ´pěknice a líbeznice´ Julinka za ním přijela ze zcela praktického důvodu, aby jej přesvědčila vystěhovat se z vily, kterou nový restituent prodal. Ještě, že má věrného kamaráda...

Červenou knihovnu i drasťárny ze života našich dědů nakonec vyvažuje humor a mimoděk i trocha poučení. Vždyť kdo by třeba věděl, že slovo taškář vzniklo podle zlodějů, kteří lidem kdysi uřezávali měšce a tašky.

Poslání s podrazem Česká televize, 19. ledna, ČT 1 Režie a scénář: Milan Růžička, kamera: Pravoslav Flak, hudba: Richard Bergman, hrají: Jiřina Bohdalová, Květa Fialová, Ladislav Chudík, Josef Somr, Lubor Tokoš a Stanislav Zindulka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám