Hlavní obsah

Rada ČT odvolala svou dozorčí komisi

Právo, jp

Rada České televize (ČT) ve středu na jednání odvolala svou dozorčí komisi, kterou si zvolila před dvěma měsíci. Pro odvolání bylo jedenáct radních, dva byli proti a jeden se zdržel.

Článek

Zvýšené hlasy, slovní výpady a prudké reakce. Tak vypadala část středečního zasedání Rady České televize, která odvolala svou pětičlennou dozorčí komisi.

V odvolané dozorčí komisi zasedal jako předseda auditor Ladislav Langer, místopředsedou se stal advokát Jiří Stránský a členové personalista Petr Bodlák, předseda dozorčí rady České pošty Jiří Maceška a obchodník s elektřinou Petr Matoulek.

Odvolání komise navrhl radní Jiří Kratochvíl, přidal se Jiří Presl a Jan Brandejs. Předseda Rady ČT Jiří Baumruk Právu poté upřesnil, že důvodem odvolání se stalo, že dozorčí komise opakovaně překračovala své pravomoci například tím, že chtěla zasahovat do právě probíhajícího výběrového řízení na poradenské služby pro Českou televizi za 23 miliónů korun. Na protest proti odvolání dozorčí komise odešel z jednání radní Jan Prokeš.

Důkazy k odvolání neexistují

Proti odvolání poradního orgánu rady ostře protestovala radní Dana Makrlíková, která uvedla, že neexistují důkazy, na základě kterých by měla být komise odvolána. Spíše podle ní některým radním vadí, že v komisi nemají svého zástupce, jako tomu bylo v minulé dozorčí komisi.

„Dozorčí komise nic neudělala, nic neprovedla, neměla šanci pracovat. Jsou v ní odborníci a možná některým mým kolegům vadí právě to, že jsou to odborníci. Že budou rýpat do věcí, do kterých by se vrtat v České televizi, jak je vidět, zřejmě nemělo,“ prohlásila Makrlíková.

Je jisté, že jablkem sváru je mj. výběrové řízení na poradenské služby v rámci restrukturalizace, za které vítězná firma zinkasuje 23 miliónů korun. Když Jiří Janeček v roce 2003 nastoupil do funkce, jeho předchůdce, prozatímní ředitel Petr Klimeš obdobné výběrové řízení také vypsal. Nové vedení televize tendr, který tehdy vyhrála společnost KPMG, zrušilo, protože se ukázalo, že si televize dokáže v restrukturalizaci poradit i v tehdejší nelehké situaci sama.

Reklama

Výběr článků

Načítám