Hlavní obsah

Putinův kritik dostal kvůli klipu Rammsteinu 2,5 roku. Šokující, uvedl kytarista

V ruském Archangelsku byl kritik režimu a spolupracovník Alexeje Navalného Andrej Borovikov odsouzen na 2,5 roku v trestanecké kolonii za údajné šíření porna. Ve skutečnosti šlo o normální videoklip skupiny Rammstein, který je už roky dostupný na internetu.

Rammstein - Pussy

 
Článek

Kytarista Richard Kruspe uvedl na sociální síti, že velmi lituje odsouzení Borovikova, tvrdost trestu je šokující a Rammstein vždy podporovali svobodu v umění jako základní právo každého člověka.

Borovikov klip netočil, jen ho v roce 2014 dal na svůj profil na sociální síti. Státní zástupce pro něj žádal dokonce tři roky v kolonii s přísným režimem, kam bývají normálně umísťováni vrazi a nejtěžší zločinci. Soud rozhodl, že stačí uvěznění v zařízení s běžným režimem. Borovikov se chce odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Kytarista Richard Kruspe.

Přímo u soudního jednání nesměl být žádný novinář. Soud tvrdil, že by mohlo dojít k infekci. Lidskoprávní organizace Memorial už to označila za politicky motivovaný proces.

Borovikov pracoval přes rok pro kancelář Alexeje Navalného. „Největší zločin, jakého jsem se v očích vedení naší země dopustil, je to, že jsem podporoval Navalného, jsem tedy nepřítel režimu,“ řekl.

Green Day, Aerosmith, Weezer, Sting i Guns N’ Roses přijedou v roce 2022

Kultura

Vůdce opozice Alexej Navalný od konce března držel hladovku ve vězení a čelí zvýšenému riziku selhání ledvin. Uvedli to představitelé ruských lékařských odborů a jeho osobní lékařka. Hladovku před pár dny ukončil. V únoru ho odsoudili ke dvěma a půl roku odnětí svobody za údajnou zpronevěru. Demokratický svět je ale přesvědčen, že jde o záminku a politický proces.

Reklama

Výběr článků

Načítám