Hlavní obsah

Publikace Český hraný film mapuje 60. léta

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bájná filmová léta šedesátá. Desetiletí, kdy na barrandovském kopci, v ateliérech Krátkého filmu Praha, gottwaldovského studia a Československé televize vzniklo to nejlepší, co většina tehdejších filmařů natočila za celý život. Všechny filmy tohoto období nyní najdeme v precizní česko - anglické katalogové publikaci Český hraný film IV 1961 - 1970, kterou vydal Národní filmový archiv v Praze.

Foto: Zoo Brno

Panda červená

Článek

Čas, kdy publikum více než kdy jindy milovalo české filmy, ožívá v reprezentativní knize na sedmi stovkách stran, čtyřech stovkách černobílých a devadesáti barevných fotografiích a nejpozoruhodnějších plakátech té doby. Čtenář si připomene, jak šel čas v době, kdy na společenské scéně postupně tály ledy: starší a střední generace byla na vrcholu tvůrčích sil i možností a vedle ní se začala prosazovat generace mladá, která později vešla do historie pod označením česká nová vlna.

Své první filmy točili Věra Chytilová, Jiří Menzel, Evald Schorm, Miloš Forman, Ivan Passer a další. O českém filmu začínají dozvídat na přehlídkách v Benátkách, Mannheimu, Oberhausenu i v Cannes, v zámoří dostává Oscara Obchod na korze a po něm Ostře sledované vlaky.

Kniha vychází jako čtvrtý svazek mapování historie českého hraného filmu a stejně jako tři díly předchozí je doplněna rejstříky filmů, osobností, výrobců a exteriérů, kde se filmy natáčely.

Další díl se připravuje

Kolektiv autorů shromáždil všech 444 titulů hrané celovečerní i krátkometrážní tvorby a opatřil je nově ověřenými a doplněnými filmografickými údaji. Najdeme tu složení štábů včetně velmi podrobného hereckého obsazení s uvedením rolí, stručný obsah filmů a informace o filmových materiálech, jejich metráži a dochovaných archivních pramenech. Nechybí ani rozsáhlá zahraniční reflexe filmů a soupis cen, které dostaly na domácích i zahraničních festivalech.

Unikátem publikace jsou údaje o tom, jaké snímky se zachovaly, jak jsou zabezpečeny a čím jsou doprovázeny ve sbírkách (například fotografie, plakáty, synopse, scénáře a kritické ohlasy).

Pátý díl katalogu hrané tvorby let 1971 až 1980 má vyjít do tří let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám