Hlavní obsah

První dáma brněnských divadel dnes slaví jubileum v plném nasazení

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na činoherní i muzikálové scéně je jako doma. Mnohokrát si ji našly i kamery, mistrně zvládá dabing, což dokazuje i nedávné prestižní ocenění v této oblasti, v září obdržela Cenu Františka Filipovského. Brněnská herecká legenda Zdena Herfortová slaví ve čtvrtek těžko uvěřitelných 75 let. Elán by jí totiž mohli závidět mnohem mladší.

Foto: MDB Tino Kratochvil

Ke sbírce mnoha ocenění přidala nedávno jubilantka Zdena Herfortová i Cenu Františka Filipovského za vynikající dabing.

Článek

Herečka je nerozlučně spjata se dvěma významnými brněnskými divadly. Jako mladičká po studiích JAMU v roce 1968 začínala v Mahenově činohře Státního divadla Brno, od 1. února 1992 je její jméno spojeno s Městským divadlem Brno. Už od svých třinácti měla o své budoucí profesi zcela jasnou představu. Herečkou chtěla být vždycky. Na prknech Mahenovy činohry se tehdy setkala se svými hereckými vzory – Ladislavem Lakomým, Jaroslavem Duškem a dalšími. Její profesní začátky jsou spjaty s rolemi jako Kasandra v Sarterově adaptaci Eurípidových Trójanek, Marina v Borisi Godunovovi, Cordelie v Králi Learovi, kde zaujala soudobou kritiku více než kterákoliv jiná postava.

Do Městského divadla Brno přešla v roce 1992 spolu s kolegy Zdeňkem Junákem, Zdeňkem Černínem a Jiřím Dvořákem. Její nástup k někdejším Mrštíkům v Lidické ulici byl vynikající. Režisér Petr Veselý ji obsadil do role Marty v inscenaci Albeeho hry Kdo se bojí Virginie Woolfové?. Hereckými partnery jí byli v této již legendárním představení Karel Janský, Jiří Dvořák a Monika Kobrová.

Foto: MDB Tino Kratochvil

Zdena Herfortová excelovala i v představení Ryba potmě. Na snímku spolu s Erikou Kubálkovou a Zdeňkem Junákem.

Největším triumfem však byla Alžběta Anglická v režii Zdeňka Černína. Za svůj výkon v titulní roli získala po právu Cenu Thálie 1995. Zdena Herfortová je jednou z mála hereček, které se mohou pyšnit ještě dalšími nominacemi na tuto prestižní cenu – v roce 1998 to bylo za roli statkářky Gurmyžské v Ostrovského dramatu Les a v roce 2014 za roli černošské podvodnice Ody Mae Brownové v muzikálu Duch. Do širší nominace se dostala i v roce 2019 za roli Peggy Whiteové v muzikálu Poslední loď, ve kterém exceluje dosud.

Diváci se na ni mohou nově těšit i v připravované premiéře hořké komedie Bella figura, která bude poprvé uvedena v Městském divadle Brno 24. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám