Hlavní obsah

Provokativní Davidova socha z klíčů začíná své miniturné po Česku

Novinky, kaz
Olomouc

Provokativní Klíčová socha umělce Jiřího Davida začíná v úterý v poledne svoje miniturné po Česku. Šestimetrová socha Revoluce vytvořená z 85 tisíc klíčů se objeví nejdříve v Olomouci, byla zde totiž vytvořena. Pak se přesune do Ostravy a dalších českých měst.

Článek

Veřejná vernisáž za přítomnosti autora proběhne v úterý 19. října ve 12 hodin v centru města, na Horním náměstí mezi radnicí a Moravským divadlem. Jiří David svou plastikou ve veřejném prostoru vyjádřil svůj názor na dvacet let od sametové revoluce.

„Klíčová socha je pro tvorbu Jiřího Davida typická: narušuje náš klid, provokuje establishment, přitom je v ní přítomný humor, který umělcův apel ještě umocňuje,“ doplnil David Hrbek z Muzea umění Olomouc. Klíčová socha zůstane na tomto místě přibližně čtrnáct dní až měsíc, poté by se měla přesunout do Ostravy. Konkrétní data jsou v tuto chvíli ještě v jednání. Instalace byla k vidění v hlavním městě do 26. září.

Kontroverze s vývojem v Česku

„Objekt představuje osobní polemiku s vývojem v České republice. Nejde určitě o oslavný pomník nebo naopak pouze o kritické dílo. Plastika vyjadřuje ambivalenci, kterou při pohledu na dnešní společnost a politiku pociťuji,“ vysvětlil při odhalení Jiří David.

Klíčová socha má podobu slova Revoluce, jehož písmena jsou tvořena těmito fonty:

Počáteční velké R: z novin - dobové Rudé právo
Velké E - z tehdejšího toaletního papíru
Malé v - z vaty
Velké O - z obalu žvýkačky Pedro
Velké L - z reklamy pana Vajíčka
Velké U - z tuzexového poukazu (bonu)
Velké C - z loga cestovní kanceláře
Velké E - z komunistické legitimace

Jiří David

Jiří David od druhé poloviny 80. let minulého století výrazně spoluvytváří podobu i atmosféru českého umění. Svými malbami s volným využíváním znaků a politických symbolů významně formoval postmoderní program na přelomu 80. a 90. let, kdy se také začal věnovat instalacím objektů a psaní textů reflektujících pozici umělce a umění ve společnosti.

V 80. letech 20. století byl jedním ze spoluzakladatelů skupiny Tvrdohlaví. Kromě již zmíněných instalací ve veřejném prostoru vzbudily velký ohlas i mimo Českou republiku například fotografické výstavy Skryté podoby či Bez soucitu. V loňském roce byl odborníky v anketě o nejvlivnějšího umělce za posledních 20 let vyhlášen za vítěze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám