Hlavní obsah

Projekt Abendland je o území na západ od nás

Právo, Jaroslav Špulák

Abendland je hudebně-literární projekt, za kterým stojí autor hudby Petr Kunze a textař, spisovatel a básník Miroslav Černý. Výsledek jejich spolupráce vychází na stejnojmenném albu vloženém do knihy, v níž jsou vepsané texty a doprovází je fotografie z Islandu a další informace. Knižní provedení vydává nakladatelství Perplex.

Foto: Lucie Levá

Abendland je projekt Petra Kunzeho (vlevo) a Miroslava Černého.

Článek

„Ten projekt vznikl spontánně, z vnitřního přetlaku invence, který nás oba překvapil,“ vysvětlil Právu Černý. „Známe se už více než dvacet let a teď nastala situace, kdy jsme využili zkušeností, které jsme za léta nasbírali každý ve svém oboru.“

Na začátku byly texty. „Protože nemám žádnou podstatnou zkušenost s písňovými texty, nedokážu si představit, že by to bylo naopak. Jednoduše to probíhalo tak, že jsem napsal text a poslal ho Petrovi, který na něj okamžitě reagoval a začal skládat hudbu,“ vysvětluje Černý.

Zprvu neexistoval žádný koncept. Ten vyplynul až později. „Vyjevil se nám postupem času. Jeho zárodek se objevil v písních, které jsme už dokončili a u kterých jsme se shodli, že je použijeme. Teprve poté začal Mirek psát tak, aby vznikající příběh rozvinul,“ říká Kunze.

Série deseti písní vytváří děj na časové ose. Začíná v pravěku a pokračuje do nedávné minulosti. Příběh všech skladeb se odehrává v abendlandském prostoru, který prý leží na západ od nás. „Jsou to například příběhy o rytířích kulatého stolu, Vikinzích, mýty severoamerických indiánů a podobně. Každý se váže k některému z historických období na časové ose, která písněmi prostupuje,“ popisuje Černý, jenž pracuje na Ostravské univerzitě na katedře anglistiky a amerikanistiky. Zabývá se středověkou anglickou literaturou a má cestovatelské zkušenosti z mnoha koutů světa.

Skladby zpívají Jaromír Švejdík, Milan Cais, Michal Němec, Jan Kunze, Viktor Dyk, Olga Königová, Tomáš Fröde, Petr Harazin, Jan Žamboch a Terezie Kovalová.

„Hledali jsme zpěváky s výrazem, který podtrhne význam jednotlivých příběhů. Vytipovali jsme si jich deset a ty jsme oslovili. Ve třech případech jsme nepochodili, protože se buď nedokázali ztotožnit s textem, nebo si nedokázali představit, jak bude ve finální fázi písnička vypadat,“ říká Kunze, jinak kytarista opavské kapely Kofe-in.

Kolekce Abendland přináší rockové balady, folková vyprávění i jemné písňové imprese v pestrých aranžmá. Hrají v nich Petr Uvira, Daniel Herrmann, Pavel Hruša, Jiří Pater, Víťa Halška, Martin Vitásek a samozřejmě Petr Kunze.

„Album pokřtíme 1. října v Opavě a bude to poslední akce festivalu Bezručova Opava. Nepřijedou sice všichni, kteří na něm účinkují, ale určitě to bude stát za zhlédnutí. Pokud se to povede podle našich představ, plánujeme ještě jeden křest v Praze. Také už máme nějaké nabídky k tomu, abychom Abendland představili na některých letních festivalech. Kniha s cédéčkem bude v běžné knižní distribuci,“ dodává ještě Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám