Hlavní obsah

Prodaná nevěsta činoherců

Novinky, Jiří P. Kříž, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ/PRAHA

Po Mozartově Kouzelné flétně a Dvořákově Rusalce nastudovali činoherci Klicperovo divadla Prodanou nevěstu. Premiéru měla v Hradci v květnu, v červnu uhranula účastníky mezinárodního festivalu, v Praze bude uvedena v úterý v Divadle Ta Fantastika.

Foto: www.visitfm.cz

Město slaví 750 let

Článek

Prodaná nevěsta není jen nedotknutelným národním klenotem. Je především komickou operou. Je i satirou na naše odjakživa trochu upachtěné, drobečkové, a bohužel neustávající společenské i politické vlastenčení. Režisér Vladimír Morávek Sabinovu a Smetanovu operu vrátil do kategorie sžíravé, k nám všem ironické komedie.

Vašek není medvěd

"Na jevišti bude stát pípa. Každé představení se vypije padesát litrů piva... Dohazovač Kecal bude mít k údivu všech i manželku Helenu...", věštil Morávek a dodával: "Na premiéru Prodané nevěsty do Prozatímního divadla (1866) kupodivu nepřišly davy. České spolky zrovna pořádaly výlet za Prahu. Na tu naši davy přijdou...

Háta je démon celé hry. Pořád se usmívá, ale bije manžela..." A Vašek není medvěd, nýbrž gorila, je třeba dodat.

V Hradci je představení stále beznadějně vyprodané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám