Hlavní obsah

Proč už nemáme Masarykův fond?

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1920 vznikl Masarykův fond, do něhož přispívali banky, průmyslové podniky i jednotlivci. Ze zúročení a úspor prezident nakupoval obrazy starých mistrů, aby obnovil slávu Obrazárny Pražského hradu. Obrazárna, kterou založil Rudolf II., je totiž symbolem Hradu stejně jako korunovační klenoty.

Foto: katalog výstavy

Daniel Fröschl, Madona s Ježíškem a hrozny.

Článek

Proč už tento fond nemáme? Napadlo mě to, když jsem zjistil, že na aukci Arthouse Hejtmánek v Praze se 28. května draží za 1,2 miliónu korun obraz Madony, který kdysi býval ve sbírce Rudolfa II. na Pražském hradě. Vytvořil ho Daniel Fröschl, malíř původem z Augsburgu, který nejprve pracoval pro Mediceje a od roku 1603 v Praze pro Rudolfa II.

Císař měl zájem o německou renesanci – o Albrechta Dürera a Lucase Cranacha. A Fröschl tomu vyšel vstříc a jeho Madona s Ježíškem a hrozny je unikátní manýristickou variací na Cranachovy obrazy.

Byl by to skvělý doplněk Cranachových originálů na Pražském hradě. Jenže Masarykův fond žel nikdo po roce 1989 neobnovil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám