Hlavní obsah

Princezna Zpěvanka ze slavné pohádky vzpomíná

Právo, František Cígner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé ji znají jako princeznu Zpěvanku z úspěšné pohádky Byl jednou jeden král, kde hrála spolu s Janem Werichem, s nímž později vystupovala v jeho Divadle ABC. Stella Májová debutovala jako šestnáctiletá ve filmu Příklady táhnou (1939) a diváci si ji pamatují jako tetičku z Ameriky ve filmech Zítra to roztočíme, drahoušku (1976).

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Do Ameriky se nakonec dostala. To když se v jejím případě naplnila pohádková osnova. Po roce 1989 si pro ni přijel přítel z mládí, kdysi pražský redaktor Jaroslav - Jerry Mráz. Padesát let se neviděli. Oba mezitím prožili bohaté životy. Snadno se dá odvodit, že v době opětovného shledání jim už mnoho nechybělo do sedmdesátky. A co má být? ptá se novinářka Věnceslava Dezortová, která s paní Stellou napsala vzpomínkovou knihu nazvanou Kam až mě osud zavál.

Léta nehrají roli, když si je nepřipouštíme, pokračuje. Paní Stella má prý svůj recept: "Hele, ignoruj mě a já budu ignorovat tebe. Zatím nám to báječně vychází."

Z Weingärtnerové Májová

Narodila se v Havlíčkově (tehdy Německém) Brodě, stěhovala se s rodiči do Kralup a Mělníka, kde začala hrát s ochotníky. V roce 1939 se vypravila s maminkou do Prahy na úspěšné přijímačky na konzervatoř. Následovaly zkoušky v National filmu na film režiséra Miroslava Cikána Příklady táhnou.

"Po rodičích jsem se jmenovala složitě Weingärtnerová," vzpomíná herečka. "Filmová produkce mi doporučila změnu jména nejen z důvodů hezkého znění, ale také proto, že Němci byli za dveřmi. Vypadala bych jako nějaká Němka. Vždyť se psal rok 1939. A protože jsem začala natáčet v máji, návrh padl na jméno Májová. A bylo rozhodnuto."

Následovaly další filmy, Studujeme za školou, Prosím, pane profesore, Barbora Hlavsová. V nich se setkávala s Rudolfem Hrušínským, Josefem Kemrem, Františkem Filipovským, Svatoplukem Benešem, Jaroslavem Marvanem a mnoha dalšími. Tehdy o ní psal novinář Jaroslav Mráz, který v roce 1947 emigroval.

Tragédie

S rodiči se nová filmová hvězda přestěhovala do Prahy. V roce 1941 přijala nabídku Elit klubu, kde byl výborný band se zpěváky Václavem Irmanovem a Jarkou Hronkovou. Stella v něm zpívala a tancovala. Vedoucím Elit klubu byl skvělý pozounista Honza Číž. Zamilovali se do sebe, následovalo zasnoubení, svatba byla na spadnutí. Jenže Honza onemocněl tuberkulózou a v roce 1944 umřel.

"Bylo mu dvacet čtyři let, mě jedenadvacet," vypráví Májová. "Svět se mi zhroutil před očima. Dlouho jsem se s tím nedovedla vyrovnat. Byla to moje první životní tragédie a bohužel ne poslední. Ale život šel dál."

"Já a vedoucí Hitlerjugend?"

"České filmy si tehdy nechával promítat říšský ministr osvěty a propagandy Joseph Goebbels," uvádí Májová a pokračuje: "Tento zuřivý nacista měl neomezenou moc nad českou kulturou včetně filmu. Vybíral si herce, kteří by se hodili do německého filmu. Mezi nimi byla Vlasta Matulová, Hana Vítová a asi pět dalších, bohužel také já. Dostali jsme příkaz, abychom začali chodit na zdokonalení němčiny k výbornému herci Albertu Johannesovi, který hrál v Komorním německém divadle v Praze." Po několika lekcích k sobě nalezli důvěru. Johannes mladé ženě pokaždé sděloval, co hlásili z ciziny. Byl to velký antinacista.

"Každého půl roku jsme museli na Barrandově dělat zkoušky, vždy s některým německým hercem, a Goebbels pak posuzoval, jak jsme pokročili. Koncem roku 1944 jsem měla dostat roli ve velmi politickém německém filmu. Šlo o vedoucí Hitlerjugend. Byla to pro mě katastrofa. Radili jsme se, co udělat. Pan Johannes mě zachránil. Podal hlášení, že pro tak významnou roli není moje němčina dostatečně dokonalá."

Po roce 1945 podnikla Májová s Hanou Vítovou, která měla za manžela advokáta, velikou akci na záchranu manželů Johannesových. "Skutečně dostali povolení odcestovat rovnou do Hamburku, bez jakýchkoli pobytů v lágrech, prostě bez potíží," uzavírá tuto kapitolu Májová.

Úžasný Lubomír Lipský

V Divadle ABC hrála hlavně v muzikálech. V Charlieově tetě hrál ženskou roli Lubomír Lipský a Májová vzpomíná, že byl tak dokonalý, že jednou přišel do Valdštejnské zahrady pouliční prodavač jahod a řekl Lipskému: "Paní, kupte si je a upečte manželovi dobrej koláč." Vůbec nepoznal, že nemluví se ženou, ale s převlečeným mužským.

"Já byla v této hře jeho partnerkou a i když Lipský někdy dělal extempore, že jsme málem přestali hrát, sám se uměl držet, jen v očích se dovedl úžasně chechtat. Tak jsem jednou měla říci: "Když váš tatínek byl nemocný, než zemřel, můj tatínek s ním hrával karty." A já řekla: "Když váš tatínek zemřel, tak můj tatínek s ním chodil hrát karty."

V Mirkových očích se v tom okamžiku objevil strašlivý smích a já se rozchechtala tak, že jsme málem nemohli hrát dál."

Svou hereckou kariéru Stella Májová definitivně zakončila v roce 1991. Důvodem nebyl věk ani zdravotní potíže. To si pro ni přijel opravdu Jerry Mráz a spolu odjeli do slunné Kalifornie. Prožili krásné chvíle. Paní Stella zůstala v USA i po manželově smrti.

"Můžeme se po tomhle všem radovat ze života?" ptá se herečka. "Ovšem že můžeme, dovedeme-li se radovat z každé krásné maličkosti s vědomím, že jsou nádherné západy slunce, ptáci zpívají a kytky voní, že váš vás pejsek radostně vítá doma a papoušek hlasitě vykřikne: Jak se máš? Život je přece krásný," končí své vyprávění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám