Hlavní obsah

Prima láká diváky na další historický detektivní seriál

Právo, Eva Vejdělková

Do populární vlny televizního zločinu se Prima aktuálně pokouší vplout s žánrem historické detektivky, a to už podruhé a nikoli z vlastní dílny: po slovenském třináctidílném seriálu 1890 nasadila jako novinku desetidílný titul největší polské komerční televize TVN Belle Epoque, který uvádí pod titulem Vraždy na přelomu století.

Foto: TVN

Paweł Małaszyński jako hlavní hrdina seriálu Jan Edigey – Korycki.

Článek

Polský seriál, který měl doma premiéru před rokem, se odehrává v téměř stejné době jako poněkud bizarně vyznívající slovenský kus, a to roku 1908. Nicméně nikoli v zapadlém kraji plném lidových pověr, kam doveze nové vyšetřovací metody nastrojený detektiv z velkoměsta, ale v celkem moderním Krakově, kde forenzní lékařka odvážně jezdí na kole v kalhotách a hlavní hrdina nadchne místního soudce i policii především svojí schopností dedukce.

Divák z jeho údajného vynikajícího úsudku však asi příliš mít nebude: úvodní případ je vystavěný velmi jednoduše, sice s drobnou zápletkou v závěru, ale cesta k odhalení vraha je z většiny času rychlá a přímá a hrdinovi osud či náhoda nestrčí do cesty prakticky žádné překážky.

Pokud to takhle půjde i v dalších epizodách, stane se největší atrakcí pro publikum leda tak výprava. Historické filmy a seriály bývají právě kvůli ní oblíbené a kvůli poměrně vysokým nákladům jsou na obrazovce relativně vzácné, tudíž k sobě prakticky okamžitě poutají pozornost. Jestli si ji však u českého publika dokáže udržet i kostýmní seriál s neznámými herci, bůh suď. Není sice žánrově tak rozkolísaný a výsledný tvar neutíká tvůrcům z rukou jako výše zmíněný slovenský seriál, který zažil strmý pád až pod hranici půl miliónu diváků, ale zdá se, že ani v tomto případě se nepodařilo žánr uchopit právě šťastně, k nepříliš atraktivní pátrací lince totiž přibývá ještě podivná stylizace hlavního hrdiny.

Tvůrci se ho snaží ukázat jako atraktivního vyděděnce na cestách, kterého z domova kdysi vyhnal zločin a ztracená láska, jenže míchají zatím dost zvláštní koktejl ze zašlé romantiky šlechtických soubojů se současnými ingrediencemi, jako je sex, drogy a rock’n’roll. (Pravda, drogy tu zatím zastupuje láhev vodky.) Vousatý svalovec s obrovským asijským tetováním na zádech bloudící ulicemi Krakova s námořnickým pytlem přes rameno je v kombinaci s doprovodnou hudbou skutečně zvláštní podívaná. Nudu prvního pátrání zatím nijak nekompenzuje, ale budí spíš pobavený údiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám