Hlavní obsah

Přijedou Sting, Linkin Park i Jamiroquai. Programy řady festivalů jsou lákavé. České fanoušky čeká skvělé léto.

Právo, Jaroslav Špulák

Minulý víkend se na několika místech v České republice konaly první Majálesy, přičemž co do návštěvnosti byl největší ten v Hradci Králové. Jsou předzvěstí toho, že se blíží nejenom období koncertů pod širým nebem, ale také letní festivalová sezóna. Ta letošní vyhlíží velmi zajímavě.

Foto: ČTK

Sting je jednou z hlavních hvězd letošního českého festivalového léta.

Článek

Jistě k tomu přispívá skutečnost, že ji de facto otevře mezinárodní festival Aerodrome, který nabízí pozoruhodnou sestavu zahraničních hvězd. Na letiště v pražských Letňanech dorazí Linkin Park, Simple Plan, Royal Republic či u nás milovaní Britové Enter Shikari. Větší hvězdy již do programu podle pořadatelů nepřibudou.

Evropské parametry bude mít i Metronome Festival Prague. Uskuteční se ve druhé polovině června na pražském Výstavišti a pořadatelé již avizovali účast britského hudebníka a zpěváka Stinga i skupiny Kasabian. Druhý ročník festivalu dává naději, že by se mohl na mapě tuzemských prestižních akcí definitivně etablovat.

Z tradičních přehlídek nutno zmínit Colours of Ostrava. Festival se letos ve svém začátku oproti minulým ročníkům posunul o den kupředu a program ukazuje, že to byl velmi šťastný tah. Přijedou Imagine Dragons, Jamiroquai, Norah Jones, Alt-J a další hvězdy různých hudebních žánrů.

V červenci se v jihomoravských Vizovicích odbude Masters of Rock. Za dobu své existence si získal evropské renomé a rok co rok na něj přijíždí spousta návštěvníků ze zahraničí. Také program je výborný. Letos se představí Sabaton, Running Wild, Stratovarius, Saxon, Kreator, Sepultura a další.

Rock for People, první velký červencový festival, jenž se koná v Hradci Králové, nabídne koncerty Paramore, Die Antwoord, Evanescence nebo Mastodon. Letos ale bude postaven z velké části na zahraničních kapelách, které ještě do hudební historie nepromluvily, nicméně k tomu mají mnoho předpokladů.

Festivalové léto budou tradičně provázet i další akce. Chystá se putovní série Hrady.cz, Vot vírák, Benátská!, Sázavafest, Šternberský kopec, JamRock a další. Překvapit může nový Moravafest, a pokud vše dobře dopadne a pořadatel se dohodne na pronájmu areálu Na Bojišti s radnicí, pak bude pozoruhodný i festival Trutnoff Open Air Festival.

Přehled festivalů   JamRock 8. až 11. 6., Žamberk Tomáš Klus, Aneta Langerová, Mandrage, Mig 21, Traktor aj.  Aerodrome Festival 11. 6., PrahaLinkin Park, Simple Plan, Enter Shikari, Royal Republic aj.  Votvírák 16. až 18. 6., Milovice Team, Miro Žbirka, Xindl X, Wohnout, Vypsaná fixa aj. Metronome Festival Prague 23. a 24. 6., Praha Sting, Kasabian, Young Fathers, Birth Of Joy, Lenny, David Koller aj. Fingers Up30. 6. až 1. 7., MohelniceLake Malawi, Priessnitz, The Ghost of You aj.  Rock for People 4. až 6. 7., Hradec KrálovéParamore, Die Antwoord, Evanescence, Matodon, Cage The Elephant aj. Beats for Love 5. až 8. 7., OstravaFatboy Slim, Zatox, Sigala, Mark Reeve aj. Mighty Sounds 14. až 16. 7., TáborGogol Bordello, Agnostic Front, Ignite, Dubioza Kolektiv aj. Hrady.czvíkendy od 14. 7. do 2. 9., Točník-Žebrák, Kunetická Hora, Švihov, Veveří, Bouzov a dalšíTomáš Klus, Anna K., Richard Müller, Olympic, Mig 21, Horkýže Slíže aj.  Colours of Ostrava 19. až 22. 7., OstravaImagine Dragons, Norah Jones, Atl-J, Midnight Oil, Birdy, Jamiroquai, LP aj. Benátská! 27. až 30. 7., LiberecStatus Quo, Team, Alice, Čechomor, Jasná páka aj. Moravafest28. a 29. 7., Tvrdonice u BřeclaviMňága a Žďorp, Sebastian, Pavel Callta, No Name, Slza aj. Šternberský kopec 29. 7., Šternberk Support Lesbiens, Turbo, Tublatanka, Thom Artway aj. Sázavafest 3. až 5. 8., Světlá nad SázavouThomas Anders, Ruslana, Čechomor, Atmo Music, Xindl X, Jelen aj. Brutal Assault 9. až 12. 8., Jaroměř Trivium, Morbid Angels, Overkill, Masters Hammer, Samael aj. Hip-Hop Kemp17. až 19. 8., Hradec KrálovéJedi Mind Tricks, Kontrafakt, D. I. T. C., Rejjie Snow aj. Brod 1995 19. 8., Český Brod Horkýže Slíže, Čechomor, Jelen, Michal Prokop, Iné kafe aj.  Rock for Churchill25. a 26. 8., Vroutek u PodbořanIrie Révoltés, Tata Bojs, J. A. R., Ky-Mani Marley, Gaia Messiah, Vypsaná fixa aj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám