Hlavní obsah

Příběhy z normalizace uvidí děti na více než 750 školách

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmým rokem pokračuje projekt Příběhy bezpráví společnosti Člověk v tísni. Žáky základních a středních škol seznamuje pomocí filmů s moderními československými dějinami, které učitelé často z pohodlnosti nebo z nedostatku času nechtějí učit.

Foto: Jeden svět

Z filmu České děti

Článek

"Téma komunistického Československa je ve výuce na mnoha českých školách z časových důvodů opomíjeno. Přitom se jedná o období, které je v mnohém stále živé a ovlivňuje naši současnost. Proto se společnost Člověk v tísni, konkrétně program Jeden svět, na školách v rámci projektu Příběhy bezpráví, zaměřuje na tuto etapu našich nedávných dějin. Slavnostní zahájení letošních Příběhů bezpráví se za účasti ministrů Karla Schwarzenberga a Petra Fialy uskuteční v pražském kině Lucerna ve čtvrtek 1. listopadu," sdělil Filip Šebek.

Podle informací Člověka v tísni více než polovina dětí a studentů považuje život v socialistickém Československu ve srovnání se současností za lepší nebo srovnatelný.

„Nevyčítejme to mladým lidem, tedy generaci, která nemá s životem v předlistopadovém ČSSR osobní zkušenost. Obraz minulosti si skládají z toho, co se dozvědí ve škole, od rodičů a z médií. Selhává svět dospělých. Náš projekt nabízí náctiletým informace o životě v diktatuře, seznamuje je s osudy obětí totalitního režimu a také lidí, kteří mu aktivně vzdorovali,“ řekl Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách.

Cena Olze Havlové

Program nabízí školám dokumenty a následně besedu s pamětníkem, historikem nebo filmařem. Letošní ročník je zaměřen na téma normalizace.

„Toto období jsme vybrali zejména s ohledem na to, že je v mnohém stále živé a výrazně ovlivňuje naši současnost. Diskuze o předlistopadových časech se rozmělňuje a nezřídka se na ně pohlíží jen jako na éru sociálních jistot. Přitom právě v normalizaci najdeme počátek mnoha našich potíží. Tehdy se rozšířila zásada, že každý se má starat sám o sebe, tehdy se rozmohla korupce a v praxi ujalo heslo „kdo nekrade, okrádá rodinu“. Každodenně jsme svědky toho, že normalizační návyky ze společnosti nevymizely,“ doplňuje Karel Strachota.

Dokument České děti bude uveden v premiéře na slavnostním zahájení Příběhů bezpráví v pražském kině Lucerna ve čtvrtek 1. listopadu od 18.30, kde bude rovněž předána Cena Příběhů bezpráví, která je letos věnována památce Olgy Havlové.

Podrobnosti o podobných projektech, filmech a knižních publikacích najdete na www.pribehybezpravi.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám