Hlavní obsah

Příběhy Dračích Jezdců nekončí, Paolini vydává další knihu

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisingr znamená ve staronorštině oheň. Christopher Paolini, americký autor strhující fantasy série Odkaz Dračích jezdců, tak nazval třetí díl navazující na Eragona a Eldesta. Tento týden je prvním, v němž se příběh mladého rytíře dostal k českým čtenářům.

Článek

Hrdina Eragon, s jehož kladnými charakterovými rysy se autor identifikuje, se nemůže smířit s vládou krutého Galbatorixe, jenž utiskuje nejen rodnou vesnici Carvahall, ale celou zemi.

Díky podivuhodné náhodě, která ho svedla s vejcem, z něhož se vyklubala dračice Safira, si uvědomil své poslání. Je jedním z Dračích jezdců, kteří vždy pomáhali proti zlu a bezpráví.

Hlavní hrdina řeší morální otázky 

Do vínku třetímu dílu dal autor zárodek trvalého sváru. Při osvobozování Katrin, přítelkyně bratrance Rorana, objevil hlavní hrdina i Slouna. Muže, který zradil rodný Carvahall a Galbatorixovým pomahačům prozradil, že právě Eragon našel Safiřino vejce. Jak se má zachovat?

Morální problém zabít původce utrpení mnoha lidí chápe hrdina jako důležitou otázku svého svědomí. „Budu zabíjet jen ve válce. A nebudu rozhodovat o tom, kdo bude žít a kdo zemře. Každý člověk má hranici, kterou nepřekročí, a já našel tu svou, když jsem potkal Slouna,“ říká elfce Aryje, která mu stojí po boku.

„Nestvůry duše jsou mnohem horší než ty skutečné. Strach, pochyby a nenávist už ochromily víc lidí než divoké šelmy,“ odpovídá mu Arya. „A samozřejmě láska, chamtivost a žárlivost, ke kterým jsou myslící rasy náchylné,“ dodává Eragon, uvědomující si meze vlastní osobnosti.

Není to osamělý bojovník. Partnerem mu je jak Roran, který po svatbě s Katrin pomýšlí na farmářský život, tak půvabná Nasuada. To je válečnice z odbojové skupiny Vardejnů, bránících se Galbatorixovi. Má rovněž schopnost spojovat jak vardenské lidi, tak elfy, trpaslíky a další pohádkové bytosti, na jejichž jednotě záleží úspěch boje proti zlu.

Původně uvažoval o trilogii, ale připravuje další díl

Tomu podřizuje úplně vše, takže posílá Eragona k trpaslíkům, kteří si volí nového krále, aby se jím stal ten, kdo se zapojí do společného boje. Několikeré loučení se Safirou je dalším motivem, kdy hrdina promýšlí, co pro něho znamená nebezpečná cesta, loučení a věrnost.

Paoliniho fantasy tak není jen sledem krutých bitev, ale sám čtenář si musí odpovídat na mnoho otázek, které souvisejí s jeho pohledem na svět, na hodnoty života. Původně uvažoval o trilogii, ale nyní všem vzkázal: „Když jsem se dal do psaní třetí části, vzápětí jsem si uvědomil, že je toho ještě tolik k vyprávění, že by se to do jedné knihy nevešlo. Abych nic nevynechal a zůstal poctivý ke svým postavám a celému příběhu, musel jsem závěrečnou část rozdělit do dvou knih.“ Takže je na co se těšit.

Christopher Paolini: Brisingr

Fragment, přeložila Olga Zumrová, 656 stran, 499 Kč

Christopher Paolini

Narodil se 17. listopadu 1983 v USA. Když mu bylo jedenáct, zatoužil po přečtení fantasy knihy napsat lepší. Střední školu ukončil díky úsilí matky a speciálnímu studijnímu programu v patnácti, kdy začal psát Eragona.

Trvalo mu rok, než ho dopsal, a další rok, než ho vydal v nakladatelství svých rodičů. Po dvou letech, v roce 2003, vyšla kniha v renomovaném nakladatelství Random House a od té doby se vydala na cestu po světě. V roce 2006 měl premiéru film Eragon režiséra Stefena Fangmeiera.

Reklama

Výběr článků

Načítám