Hlavní obsah

Premiéry - Účastníci zájezdu, V jako vendeta i Libertin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru čtyři filmy. Českým hitem se s největší pravděpodobností stane adaptace Vieweghovy knihy Účastníci zájezdu. Určitě zajímavým filmovým titulem je i adaptace Moorova komiksu V jako vendeta nebo dva roky starý britský historický snímek s Johnny Deppem Libertin. Poslední premiérou je drama Snídaně na Plutu.

Článek

Účastníci zájezdu

Komedie podle románu a scénáře Michala Viewegha navazuje na úspěch Románu pro ženy, který se stal divácky nejúspěšnějším filmem loňského roku.

Na dovolenou autobusem k Jadranu vyráží náhodná skupinka cestujících. Najdeme mezi nimi sympatickou Jolanu, její rodiče, jejichž partnerství léty dospělo ke stereotypu, šarmantní stárnoucí dámy Helgu a Šarlotu. Hvězdou zájezdu je Max, zpěvák a sexy idol, který si chce od erotických dobrodružství odpočinout s kamarády - gayi. Průvodkyně Pamela, blondýna s růžovými brýlemi se rozhodla udělat  z nich správnou partu.

Během cesty a pobytu u moře na všechny čeká řada komických, ale i absurdních situací, v nichž se lidé ukazují odhaleni, a to nejen do plavek. Přátelství, překvapivá setkání, letní milostná vzplanutí i divoké prázdninové vášně se odrážejí v příběhu plném humoru a jemné vieweghovské ironie.

Účastníci zájezdu, Česká republika 2006, 113 min., české znění, režie: Jiří Vejdělek, hrají: Anna Polívková, Eva Holubová, Bohumil Klepl, Jana Štěpánková, Květa Fialová, Jitka Kocurová, Ondrej Koval, Adrian Jastraban, Jaromír Nosek, Martin Sitta, Eva Leinweberová, Šárka Opršálková, Kristýna Leichtová, Martin Pechlát, Miroslav Krobot, Pavel Liška...

V jako vendeta

V jako vendeta je film natočený podle stejnojmenného komiksu Alana Moora, který nedávno vyšel i v České republice. Příběh je zasazen do alternativní budoucnosti, kdy v Británii po atomové válce vládne totalitní diktatura. Pod scénářem jsou podepsáni tvůrci Matrixu bratři Wachovští, režie se ujal James McTeigue, který dělal Wachovským asistenta režie v Matrixu.

Mladá dívka Evy je zachráněna z nebezpečné situace maskovaným mužem, který se ukrývá pod krycím jménem V. Ve svém boji si tento muž klade za cíl osvobodit lid Británie od korupce a násilí a vyzývá své spoluobčany, aby se k němu dne 5. listopadu připojili a vyšli ruku v ruce proti parlamentu, v den, kdy je po celé zemi připomínán čin Guye Fawkese a jeho spojenců z roku 1605. Jejich plán vyhodit budovu do povětří se nikdy neuskutečnil. V duchu této rebelie a při vzpomínce na onen slavný den se V pokouší dotáhnout Fawkesův plán ke zdárnému konci. Tím, jak Evey zjišťuje pravdu o minulosti krycího jména V, objevuje také pravdu o sobě samé a stává se z donucení jeho spojenkyní v plánu rozpoutat revoluci a přinést společnosti obtížené násilím a korupcí svobodu a spravedlnost ...

V For Vendeta, USA 2005, 132 min., české titulky, režie: James McTeigue, hrají: Natalie Portmanová, Hugo Weaving, Stephen Fry, Sinéad Cusacková, Rupert Graves, Stephen Rea, John Hurt.

Libertin

Příběh Johna Wilmonta, známého také jako Hrabě z Rochesteru, se odehrává v 17. století v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa.

Na začátku příběhu přitahuje John Wilmont zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II., se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barryové, z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Wilmontova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení.

The Libertine, Velká Británie 2004, 114 min., české titulky, režie: Laurence Dunmore, hrají: Johnny Depp, John Malkovich, Samantha Mortonová, Rosamund Pike, Richard Coyle, Rupert Friend, Tom Hollander...

Snídaně na Plutu

Nový film Neila Jordana režiséra snímků Hra na pláč, Interview s upírem a Hranice lásky ukazuje svět transsexuální proměny mladého muže v reáliích Londýnských undergroundových kabaretů v období 70. let dvacátého století, kdy sexuální revoluce hippies ovládla i konzervativní britskou kulturu.

Patrick Braden je mladý muž, který je ve společnosti oblíbený, ale marně si hraje na drsného chlápka. Již jako dítě si byl vědom toho, že je jiný než ostatní kluci. Trpkým urážkám ze svého okolí čelí pomocí důvtipu a šarmu a nedovolí, aby jeho vlastní život kdokoliv nebo cokoliv změnilo.

Breakfast on Pluto,  Velká Británie / Irsko 2005, české titulky, režie:  Neil Jordán, hrají:  Cillian Murphy, Liam Neeson, Ruth Negga, Laurence Kenlan, Stephen Rea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám