Hlavní obsah

Premiéra Havlova Odcházení na Vinohradech ohrožena

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvedení světové premiéry nové hry Václava Havla Odcházení v Divadle na Vinohradech je, zdá se, ohroženo. Příčina tkví údajně v inscenačních nárocích na uvedení hry.

Článek

„S panem Václavem Havlem stále o uvedení jednáme. Víc k tomu v tuto chvíli opravdu nemohu říci,“ uvedl v úterý na dotaz Práva ředitel vinohradské scény Jindřich Gregorini. Vinohradské divadlo ohlásilo premiéru na přelom května a června příštího roku.

Podle některých hlasů z divadla jsou důvodem problémů finanční nároky režiséra Davida Radoka. Ten ale podobné spekulace rázně odmítá. „Nebudu to vůbec komentovat. K této věci neposkytnu médiím žádný komentář,“ řekl Radok Právu.

Premiéru Havlovy hry mělo původně uvést pražské Národní divadlo. Vedení činohry ale odmítlo obsazení Dagmar Havlové do role Ireny, stěžejní ženské postavy hry, což byl jeden z požadavků autora, druhý směřoval k obsazení Jana Třísky do role bývalého kancléře Riegra.

"Celou věc jsem se dozvěděl včera od pana Havla. Národní divadlo by v každém případě rádo přispělo k důstojnému uvedení této hry v české premiéře,“ řekl ředitel Národního divadla Ondřej Černý v úterý Právu. Poté, co Havlova hra vypadla z dramaturgického plánu činohry Národního divadla na letošní sezónu, pokusil se ředitel Černý nabídnout Havlovi uspořádání premiéry ve Stavovském divadle nezávisle na provozu Národního divadla. Je pravděpodobné, že tato či další jednání za stávající situace obnoví.

Zájem o uvedení Havlovy hry má také královéhradecké Klicperovo divadlo, brněnské Divadlo Husa na provázku a Slovenské národní divadlo.

Reklama

Související články

Havel nechce svou hru v Národním divadle

Podle informací Práva se dramatik Václav Havel vzdal uvedení své hry na scéně Národního divadla. Nová Havlova hra Odcházení měla mít premiéru na první scéně...

Havlova hra na Vinohrady

Nová hra Václava Havla Odcházení bude uvedena v Divadle na Vinohradech, které o ni projevilo zájem jako první, potvrdil Právu autor. Premiéru bude...

Výběr článků

Načítám