Hlavní obsah

Předvánoční Čarodějky ze Salemu na Vinohradech

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední předvánoční premiéru nabízí pražské Divadlo na Vinohradech. Ve středu 20. prosince uvede klasiku moderního amerického dramatu Čarodějky ze Salemu dramatika Arthura Millera.

Foto: Biktor Kronbauer

Čarodějky ze Salemu se vracejí na vinohradské jeviště po více než půl století.

Článek

Poprvé byla tato hra uvedena na vinohradské scéně v roce 1961 pod titulem Hon na čarodějnice. Po více než půl století se v novém nastudování a s jiným názvem vrací na repertoár v nastudování šéfa souboru, režiséra Juraje Deáka.

Millerova hra vznikla v první polovině 50. let, v době politických procesů v obou částech světa, rozděleného železnou oponou. Miller sám byl vyšetřován neblaze proslulým Výborem pro neamerickou činnost a o procesech v tehdejším Československu toho bylo napsáno a natočeno v poslední době poměrně dost. O aktuálnosti Millerova textu není pochyb, i proto se v posledních letech vrací na repertoár řady evropských divadel.

„Pojmu hon na čarodějnice rozumíme dnes lépe než naši předkové. Veškeré historické vědomí nás však před nebezpečím fanatismu nedokáže ubránit. V časech, kdy pociťujeme ohrožení našeho způsobu života a uspořádání společnosti, je proto namístě znovu prožít příběh hrdinů Millerovy hry,“ zdůvodňuje dramaturgie divadla návrat k Millerově textu.

V inscenaci hrají Andrea Elsnerová, Tomáš Pavelka, Ivan Řezáč, Svatopluk Skopal, Igor Bareš, Otakar Brousek, Jaroslav Satoranský, Regina Rázlová, Andrea Černá a další herci. Nejbližší reprízy se konají 21. a 29. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám