Hlavní obsah

Předvánoční Čarodějky ze Salemu na Vinohradech

Právo, rh

Poslední předvánoční premiéru nabízí pražské Divadlo na Vinohradech. Ve středu 20. prosince uvede klasiku moderního amerického dramatu Čarodějky ze Salemu dramatika Arthura Millera.

Foto: Biktor Kronbauer

Čarodějky ze Salemu se vracejí na vinohradské jeviště po více než půl století.

Článek

Poprvé byla tato hra uvedena na vinohradské scéně v roce 1961 pod titulem Hon na čarodějnice. Po více než půl století se v novém nastudování a s jiným názvem vrací na repertoár v nastudování šéfa souboru, režiséra Juraje Deáka.

Millerova hra vznikla v první polovině 50. let, v době politických procesů v obou částech světa, rozděleného železnou oponou. Miller sám byl vyšetřován neblaze proslulým Výborem pro neamerickou činnost a o procesech v tehdejším Československu toho bylo napsáno a natočeno v poslední době poměrně dost. O aktuálnosti Millerova textu není pochyb, i proto se v posledních letech vrací na repertoár řady evropských divadel.

„Pojmu hon na čarodějnice rozumíme dnes lépe než naši předkové. Veškeré historické vědomí nás však před nebezpečím fanatismu nedokáže ubránit. V časech, kdy pociťujeme ohrožení našeho způsobu života a uspořádání společnosti, je proto namístě znovu prožít příběh hrdinů Millerovy hry,“ zdůvodňuje dramaturgie divadla návrat k Millerově textu.

V inscenaci hrají Andrea Elsnerová, Tomáš Pavelka, Ivan Řezáč, Svatopluk Skopal, Igor Bareš, Otakar Brousek, Jaroslav Satoranský, Regina Rázlová, Andrea Černá a další herci. Nejbližší reprízy se konají 21. a 29. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám