Hlavní obsah

Před 50 lety zemřel Sergej Prokofjev

Novinky, Vladimír Říha

Málokterému hudebnímu géniovi se dostalo té pochybné "cti", že zemřel ve stejný den jako J. V. Stalin, hrůzný diktátor jeho rodné země. Proto před 50 lety zpráva o Prokofjevově smrti téměř zanikla v hrůzném divadle, jež nastalo po Stalinově smrti - byť dle nejnovějších výzkumů Stalin zemřel dříve a 5. března byla jeho jen smrt oznámena.

Článek

Po Stalinovi zůstaly milióny mrtvých, po Prokofjevovi nesmrtelné dílo, které patří k vrcholům 20.století a skladby jako Klasická symfonie, Skytská suita, sedm symfonií, klavírní a houslové koncerty jsou stále na repertoáru světových orchestrů. Nejvíce se ale skladatel (narozen 23. 4. 1891 v Sosnovce u Moskvy) zapsal do hudebních dějin svou baletní, operní a filmovou tvorbou.

Kdyby nenapsal nic jiného než balet Romeo a Julie, stačilo by to k nesmrtelnosti, Prokofjev však napsal ještě Popelku a Kamenný kvítek, z oper Lásku ke třem pomerančům, Hráče, Ohnivého anděla, Zásnuby v klášteře, Vojnu a mír, filmovou hudbu k Ivanu Hrozném či Alexandru Něvském.

Ne všechno z jeho tvorby zůstane - třeba nedávno dirigentem V. Ashkenazym a Českou filharmonií připomenuté skladby z období, kdy byl vystaven v SSSR kritice z formalismu, nelze dnes již hrát. Zapomenuto naopak nebude, že světová premiéra Romea a Julie se konala v Brně v roce 1938.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám