Hlavní obsah

Pražští radní souhlasí se zápůjčkou Slovanské epopeje do Japonska

Legendární cyklus obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej se podle všeho v roce 2017 na několik týdnů přesune na výstavu do Japonska. Souhlas se zápůjčkou dvaceti pláten dali pražští radní. Jednou z podmínek zápůjčky je pojištění díla na 50 miliónů eur (1,27 mld. korun). Hodnota souboru, který je kulturní památkou, je podle odborníků nevyčíslitelná. Vývoz díla musí povolit ministerstvo kultury.

Foto: Repro katalog GHMP

Slovanská epopej

Článek

Výstava by se měla uskutečnit v Národním uměleckém centru v Tokiu od 7. ledna do 3. dubna 2017. Za hranicemi by dílo mělo být maximálně tři a půl měsíce. Podle materiálu schváleného radou uhradí japonská strana veškeré náklady spojené nejenom s pojištěním, ale také s převozem a případnými restaurátorskými pracemi. Půjde v přepočtu o 2,53 miliónu korun. Epopej bude podle radních propagovat Prahu v zahraničí.

Mucha se v Japonsku těší velkému zájmu a výstavy v japonských galeriích obsazují první místa v mezinárodním žebříčku návštěvnosti výstav výtvarného umění. Kromě nabídky z Japonska zvažuje Praha návrh na vystavení epopeje v Chicagu, zřejmě v létě roku 2017, a v Paříži.

Epopej je nyní k vidění ve Velké dvoraně Veletržního paláce. Galerie hlavního města Prahy, která je správcem pláten, má ale pouze krátkodobou smlouvu na pronájem dvorany. Kde by mohla být plátna trvale vystavena, dosud není jasné. Kromě Veletržního paláce Praha stále uvažuje i o jízdárně na Pohořelci či výstavbě samostatného pavilonu.

Soubor Muchových pláten zachycující slovanskou mytologii se loni přestěhoval do Prahy z Moravského Krumlova, kde byl desítky let vystaven na tamním zámku. Plátna dle malířova odkazu patří Praze. Přemístění epopeje ale vyvolalo vlnu nevole. Stěhování kritizovalo vedení Moravského Krumlova, Jihomoravského kraje, tisíce lidí i potomek malíře John Mucha.

Reklama

Výběr článků

Načítám