Hlavní obsah

Pražskou O2 arenou zněly písničky z Amerikánky. Diváci zůstali doma

Právo, Jaroslav Špulák

Písničky z divadelního představení režiséra Viktora Tauše Amerikánka zněly ve čtvrtek večer pražskou O2 arenou. Diváci v ní však nebyli. V největší české sportovní hale se konal další online koncert. Na místě byli jen účinkující a personál nezbytný k zajištění přenosu.

Foto: Milan Bureš

Eliška Křenková a Viktor Tauš při zkoušce na představení v O2 areně.

Článek

Amerikánka měla premiéru 13. září 2018 v prostoru Jatka 78 v Praze. Její specialitou je, že se v ní postupně proměňoval tým hereček a měnilo se i prostředí, v němž byla realizována. Koncert v pražské O2 areně byl součástí nouzového programu, kterému se muselo představení vzhledem ke koronavirové pandemii podřídit.

V hale, do které chodí na vystoupení světových hvězd až dvacet tisíc diváků, nebyl v ochozech nikdo. Uprostřed plochy bylo rozsvícených několik světel, postavené stojany s mikrofony a mezi nimi hovořili, zpívali a tančili účinkující.

Foto: Milan Bureš

Petr Ostrouchov při koncertu písni z Amerikánky v O2 areně.

„Dneska je nás tu o fous méně, než kolik lidí chodí do této haly na koncerty,“ řekl Novinkám.cz s úsměvem Petr Ostrouchov, autor původních skladeb k představení. „Přesto je skvělé si tu zahrát své písničky. Nebýt koronaviru, takový pocit bych neměl možnost zažít. Ze současné situace si zkrátka beru to pozitivní.“

Písně zpívaly Tereza Ramba Voříšková, Eliška Křenková, Klára Melíšková, Pavla Beretová, Anna Fialová a další, vlastní tvorbu jako hosté večera představili i písničkáři Mirek Kemel a James Harries, o hudební doprovod se postarali na kytaru hrající Petr Ostrouchov a Josef Štěpánek.

Příběh holky z ulice

Čtvrteční koncert odstartoval sérii živých online vystoupení Amerikánky. Každé bude jiné, vždy novém prostoru a mimo divadlo. Již 30. dubna bude inscenace přenášena z povrchového dolu, 14. května ze střechy pražského Domu odborů a 21. května ze Safari parku v zoologické zahradě ve Dvoře Králové. Dvě třetiny výtěžku, který lze zaslat na transparentní účet, půjde na pomoc organizaci Medici na ulici. Zbytek podpoří představení.

Foto: Milan Bureš

Jedním z hostů byl písničkář James Harries.

„Amerikánka je inspirována osudem dívky, kterou jsem potkal na ulici, kde jsem dva roky žil. S cynismem jsem se tehdy smál představě, že žádné dno neexistuje. Dnes v představě neexistujícího dna vidím dobrou zprávu. Člověk na tom není nikdy tak zle, aby neměl vidět ty, kteří jsou na tom hůř. Spolek Medici na ulici tvoří studenti medicíny, kteří se bez nároku na honorář i v těchto dnech starají o lidi bez domova,“ vysvětlil Tauš.

„Do příprav představení jsem se docela ponořil. Asi tři měsíce jsem jezdil na zkoušky a všechny písničky, které jsem pro Amerikánku napsal, dost vycházejí z jejího příběhu. V některých refrénech jsem dokonce využil verše ze samotného představení,“ vysvětlil Novinkám.cz před koncertem v O2 areně Ostrouchov, jenž v každém představení působí i jako zpěvák a hudebník.

Foto: Milan Bureš

Z koncertu Amerikánka v O2 areně.

Jedním z hostů čtvrtečního koncertu byl písničkář Mirek Kemel. O svém spojení s Amerikánkou Novinkám.cz řekl: „Zavolal mi Petr Ostrouchov a požádal mě, jestli bych v hale zazpíval dvě písničky, které jsme spolu natočili na mé chystané cédéčko. Celá spolupráce ale má kořeny v kriminální trilogii Vodník, do níž si režisér Viktor Tauš vybral mou písničku Za naší stodolou, kterou Petr Ostrouchov upravil. Na základě toho mi nabídl, že se mnou natočí mé nové album.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám