Hlavní obsah

Pražské šortky vyhrál rumunský film Klec, příběh malého Alexe

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šestý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, udělil během sobotního ceremoniálu v kině Světozor své ceny. Tu hlavní, spojenou s odměnou 5 tisíc eur, si odnesl rumunský snímek Klec režiséra Adriana Sitaru. Uspěl tak v konkurenci patnácti počinů z celého světa.

Článek

Klec vypráví příběh chlapce Alexe, který si přinese domů nemocného holuba. Jeho otec si namísto další nekonečné hádky snaží tentokrát u syna trochu polepšit.

„Minimalistický filmový jazyk, přesné vykreslení postav plné drobných nuancí a neobyčejný náhled na každodenní život,“ ocenila 17minutové dílo mezinárodní porota, v níž mimo jiné zasedli švýcarská režisérka Eileen Hoferová, izraelská režisérka Hagar Ben-Asherová nebo fotograf Václav Jirásek.

Vedle hlavní ceny byla udělena dvě Zvláštní uznání – pro thajskou režisérku Visru Vichit-Vadakanovou za Meziprostor o mnichovi, který objeví bezpečný prostor mezi současným a posmrtným životem, a pro britský snímek Jenny a žížala od Iana Clarka.

„Jenny a žížala je nejspontánnější a nejpunkovější ze všech soutěžních filmů. Oba hlavní herci nás po celých dvacet minut bravurně udržovali v naději, že Punk is not dead!“ uvedli porotci.

Cenu diváků pak získala dánsko-britská „komedie o chybějících zubech, neopětované lásce a schopnosti jednoho psa ovlivnit budoucnost dvojice, která bude vždycky trochu mimo“ I Love Luci od režiséra Collina Kennedyho.

Festival krátkých filmů alias Pražské šortky pokračuje do neděle. V nesoutěžních sekcích byly též uvedeny filmy z frankofonní části Belgie, izraelské snímky, muzikály, experimentální počiny nebo krátká díla dnes již slavných režisérů jako Věra Chytilová či Robert Zemeckis.

Jedním z velmi příjemných snímků byla například komorní, tak trochu černá komedie v duchu Woodyho Allena nazvaná Noví nájemníci – režisér Joachim Back s ní loni vyhrál Oscara pro nejlepší krátký hraný film.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám