Hlavní obsah

Pražské Národní divadlo uvede sedmnáct premiér

Právo, rh

Tituly nové sezóny představilo na středeční tiskové konferenci pražské Národní divadlo. Ze sedmnácti premiér uvede činohra osm titulů, opera šest a balet tři. Zastoupena je v nich jak klasika, tak i zbrusu nové hry.

Článek

Na české premiéry sází především činohra. Z osmi premiér bude pět českých, které přinesou mj. u nás nehranou islandskou či izraelskou dramatiku, ale také novou hru Lenky Lagronové Pláč, Frielovy Listy důvěrné, věnované vztahu Leoše Janáčka a Kamily Stösslové.

Člověk proti společnosti – společnost proti člověku

Tématem letošní sezóny je „Člověk proti společnosti – společnost proti člověku“. Proto se v dramaturgickém plánu objeví i Ibsenův Nepřítel lidu. Režisér J. A. Pitínský si po Babičce vybral další českou klasiku, Zeyerovu pohádku Radúz a Mahulena.

První činoherní premiérou bude obnovená Lucerna s Františkem Němcem a Vojtěchem Dykem v roli vodníků. Prodanou nevěstu a Rusalku – nová nastudování dvou nejznámějších českých oper – uvede operní soubor.

Do Stavovského divadla se vrátí manželé Herrmannovi inscenací Mozartovy rané opery La finta giardiniera (Zahradnice z lásky). Za dirigentským pultem se objeví Tomáš Netopil, který od přespříští sezóny zaujme pozici šéfdirigenta. Bude mu ale patřit už zahajovací koncert k otevření sezóny, kdy orchestr ND doprovodí sopranistku Maiju Kovalevskou.

Janáčkovo jubileum uctí koprodukční nastudování Věci Makropulos s Anglickou národní operou a nového nastudování se dočká i Evžen Oněgin v režii rumunskoamerického režiséra Andreje Serbana a pod taktovkou Johna Fioreho. „Francouzská“ sezóna ND zahrne jak koncertní provedení Rameauovy opery Les Indes galates souborem Les Arts Florissants, tak i hostování Comédie – Française v lednu příštího roku.

Baletní soubor se vrátí ke klasickému Labutímu jezeru

Baletní soubor se vrátí ke klasickému Labutímu jezeru novou choreografií Kennetha Greveho podle Mariuse Petipy, současnou tvorbu budou zastupovat inscenace Extrém choreografů Petra Zusky a Jiřího Kyliána a večer mladých choreografů Miniatury.

Národní divadlo čekají v nové sezóně také výjezdy za hranice. V listopadu otevře Národní budovu v New Yorku benefice Tři životy Vlasty Chramostové a na jaře uvede činohra v Tel Avivu Stoppardův Rock’n Roll v rámci oslav sta let od založení města.

Reklama

Související témata:

Související články

V Hronově bodují ovce, orel i žáby

Ovce, vlci, jehňata, žáby i čolci. To vše se letos vyskytuje na prknech 78. Jiráskova Hronova, vrcholné mezidruhové přehlídky toho nejlepšího,...

Moliérova fraška vyprodala Státní operu

Zcela vyprodaná pražská Státní opera zažila ve středu „výlet do minulosti“ s francouzským souborem La Fabrique a théatre. Specialisté na barokní divadlo uvedli...

Výběr článků

Načítám