Hlavní obsah

Pražské Divadlo Na Fidlovačce chystá na září dvě premiéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po prázdninové přestávce se divadelní život opět dává do pohybu. Pražské Divadlo Na Fidlovačce svou sedmou sezonu po znovuotevření v roce 1998 zahajuje hned dvěma novinkami. Ve čtvrtek uvede klasickou komedii Carla Goldoniho Poprask na laguně a o týden později divákům představí zpracování hry Michaela Cooneyho s názvem Habaďúra v režii Tomáše Töpfera.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Goldoniho hry se ujal režisér Ivan Rajmont. Vycházel přitom z upraveného překladu Jaroslava Pokorného z 50. let a role obsadil především mladší částí divadelního souboru.

"Tuto úpravu Poprasku na laguně jsem si vyzkoušel v Rusku. Příběh jsem přesadil do 50. let minulého století a překvapilo mě, jak to u diváků zabírá," řekl Rajmont. Na jevišti se objeví například Pavla Vojáčková, Tereza Bebarová, Iva Pazderková, Michaela Badiková, Ctirad Götz, Jiří Racek, Marek Holý či Marie Spurná.

Italský dramatik Carlo Goldoni byl jeden z nejhranějších a nejplodnějších autorů vůbec a v Česku jeho hru Poprask na laguně zpracovalo již nejedno divadlo. První premiéru si komedie plná smíchu a hašteření odbyla v roce 1762, ale díky nezatíženosti dobou nacházejí paralely s životními peripetiemi jejích hrdinů diváci již několika generací a hra se tak těší trvalé oblibě podnes.

 "O týden později uvedeme českou premiéru komedie Michaela Cooneyho Habaďúra," řekl na tiskové konferenci v Praze režisér inscenace a ředitel Fidlovačky Tomáš Töpfer. Autor hry je přitom synem slavnějšího anglického dramatika Raye Cooneyho, jehož fraška Sladké tajemství je rovněž v repertoáru Divadla Na Fidlovačce. Komedie Habaďúra se stala komediálním hitem poprvé v Londýně, během deseti let byla uvedena již ve všech světových metropolích.

Nastudování se česká premiéra dočkala přímo od ředitele Fidlovačky Tomáše Töpfera. Ten do hlavních rolí obsadil zkušené herce, jako jsou Daniel Rous, Monika Kobrovná, Petr Rychlý či Ladislav Županič. 

Letos chce vedení divadla nově uvést ještě další dvě hry: Již koncem měsíce začne umělecký ředitel Fidlovačky Juraj Deák zkoušet klasický americký muzikál Divotvorný hrnec v přepracování Wericha a Voskovce. Na nastudování čeká také v tuzemsku zatím neuvedená Feydeauova fraška Šampioni.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám