Hlavní obsah

Pražské Divadlo Hybernia dokončuje muzikál Baron Prášil

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Divadle Hybernia se naplno rozběhly zkoušky muzikálu Baron Prášil, který se divákům představí 25. února. Hudbu k novému muzikálu složil Zdeněk Barták, libreto podle knihy G. A. Bürgera napsal Petr Markov, inscenace vzniká pod režijním vedením Filipa Renče a v choreografii Kristiny Kloubkové.

Článek

Muzikál plný emocí, napětí i humoru pro malé i velké diváky chce být oslavou lidské fantazie, nikoli výsměchem „prášilství“ hlavní postavy. Při ztvárnění Baronových neuvěřitelných příhod (let na dělové kouli, pobyt v břiše velryby, příběh sultánova pokladu, historka o jelenovi a třešni, průlet zeměkoulí a řada dalších fantaskních momentů) slibují tvůrci muzikálu využití nových trikových technologií a vizuálních efektů, jaké dosud nebyly na evropské divadelní scéně předvedeny.

Hrají Hůlka, Vojtek, Vojtko i Čok

V titulní roli se diváci mohou těšit na trojici Daniel Hůlka, Josef Vojtek a Marian Vojtko, v dalších rolích se objeví mj. Vilém Čok, Jiří Langmajer, Tomáš Trapl, Tomáš Savka, Kateřina Brožová, Marta Jandová, Hana Křížková, Sabina Laurinová, Aleš Háma, Zdeněk Izer, Vlastimil Zavřel a další.

Zároveň se zkouškami se pilně šijí výpravné historické kostýmy, které navrhl Roman Šolc, autor kostýmů již k muzikálům Dracula, Kleopatra, Angelika, Mona Lisa, Adéla ještě nevečeřela aj. Kostým Barona Prášila, inspirovaný napoleonskou uniformou, přijde na asi 50 tisíc korun. Kostýmy dozdobí i dobové účesy, šperky, klobouky a další doplňky.

V tuto chvíli probíhá intenzivní zkoušení a dotváření kostýmů „na tělo“ jednotlivým představitelům. Ne vždy je to jednoduché, například pro postavu Wilcoxe, správce penziónu U Prášila, je potřeba herce Jiřího Langmajera, Viléma Čoka či Tomáše Trapla nejprve pořádně vycpat.

Baron Prášil má být výpravným muzikálovým představením, při kterém se diváci s herci budou vznášet na křídlech fantazie. Jak to dopadne, uvidíme již za šest týdnů.

Reklama

Související články

V Divadle Hybernia se rodí Baron Prášil

Nový muzikál o osudech legendárního Barona Prášila se zkouší v pražském Divadle Hybernia. Původní dílo skladatele Zdeňka Bartáka a libretisty Petra Markova...

Výběr článků

Načítám