Hlavní obsah

Prahou prošel průvod romských muzikantů, tanečníků a zpěváků

Tanečníci s vlajkami, hudebníci, děvčata v krojích či tanečníci na chůdách v pátek v rámci celosvětového romského festivalu Khamoro prošli z Václavského náměstí centrem Prahy. Zazněly písně maďarských Romů, španělské rytmy a nechyběla ani dechovka z Balkánu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Tomáš Hudeček s muzikanty

Článek

„Průvod měl asi 200 účastníků a celkem 17 souborů ze zahraničí i Česka,” uvedla Denisa Tišerová ze sdružení Slovo 21. Kromě umělců z Česka vystoupili například zástupci Rumunska, Španělska Švédska a Francie. Jejich hudba a tanec přilákaly řadu turistů i místních. Lidé se vykláněli z oken bytů i kanceláří, odkud průvod sledovali.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Průvod tanečníků a hudebníků prošel Prahou.

Festival Khamoro neboli Slunce má za cíl představit romské umění. „Každá menšina má právo na důstojný život a svou kulturu,” řekl primátor Tomáš Hudeček, který v průvodu na Ovocném trhu přisedl do kočáru taženého koňmi.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Romská tanečnice

Krojovaný průvod vyrazil na svou pouť metropolí poprvé v roce 2001. Letošní šestnáctý ročník začal v neděli 25. května na pražské náplavce, v sobotu 31. května večer vyvrcholí galakoncertem. Předtím čeká na zájemce živá instalace Khamoro Obscuro na náměstí Republiky. Součástí festivalu jsou také přednášky a semináře o romské kultuře nebo taneční workshop.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Festival Khamoro

Reklama

Výběr článků

Načítám