Hlavní obsah

Povedená výstava českého designu: šperky i fotky

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výročním cenám Czech Grand Design předchází výstava těch, kteří se probojovali do nejužšího výběru. Otevřena je v pražském Národním technickém muzeu do 31. března a nabízí to nejzajímavější, co v oblastech produktového, grafického, módního nebo šperkového designu za celý rok vzniklo.

Foto: ČTK - Michal Doležal

Výstava Czech Grand Designu v pražském Národním technickém muzeu

Článek

K vidění je 134 subjektů s 206 projekty v osmi kategoriích. Tvůrci ze studia Hippos dali prostoru nezvyklý tvar obřího velodromu, evokujícího loď, která veze designérské poklady – nábytek, šaty, sklo, šperky, dekorace i fotografie.

„Počet nominací je vysoký a neuvěřitelné je zrození nových talentů zejména v oblasti módy. Velmi silná je kategorie Designér roku, kde kromě slavných jmen nalezneme i mladší generaci designérů, kteří za sebou mají také mezinárodní zkušenosti,“ říkají organizátoři každoročních českých ocenění a kurátoři expozice Jana Zielinski a Jiří Macek.

Z mladých talentů vyzdvihují Lucii Koldovou, Jana Plecháče, Henryho Wielguse nebo Matěje Chaberu, pozornost si též získala zavedená jména jako Liběna Rochová, Jakub Berdych, studio Olgoj Chorchoj, Jiří Pelcl nebo Daniel Piršč. Udílení cen – tentokrát to jsou zlaté špejle na cukrovou vatu od Zdeňka Vacka a Daniela Pošty – se uskuteční ve Stavovském divadle 16. března. Udělovat se bude i Cena veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám