Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Menzelem bude v pražském Rudolfinu

– Praha • Aktualizováno

Lidé se mohou v pátek naposledy rozloučit s oscarovým režisérem Jiřím Menzelem v pražském Rudolfinu. I když si Menzel, který zemřel 5. září, veřejný pohřeb nepřál, manželka Olga tak rozhodla po velkém zájmu přátel, kolegů a fanoušků úspěšného filmaře.

Foto: Bioscop

Režisér Jiří Menzel zvátrnil titulní roli ve filmu Tlumočník.

Článek

"Proto se v pátek 18. září od 10:00 do 18:00 pro vás všechny otevřou prostory foyer Rudolfina, kde se budete moci s Jirkou rozloučit osobně," napsala Menzelová v prohlášení, na něž upozornil deník Blesk.

"Ve foyer Rudolfina bude také podpisová kniha, zájemci mohou zavzpomínat na Jiřího Menzela i prohlídkou výstavy Rozmarná léta, která bude instalována před Rudolfinem. Tento pietní akt je propojen s hudebním festivalem Dvořákova Praha, kde večer zazní skladby nejoblíbenějšího skladatele pana Menzela - Wolfanga Amadea Mozarta," řekla v neděli Menzelova asistentka Míla Řádová.

Na Menzela vzpomínají čeští umělci, ale i filmový Otík

Kultura

Oscarový režisér Jiří Menzel minulou sobotu ve věku 82 let. Menzela v posledních letech sužovaly zdravotní problémy. Na podzim roku 2017 byl hospitalizován kvůli infekci mozku, prodělal operaci a byl i v umělém spánku.

Menzel patřil k hlavním postavám československé filmové nové vlny. Za snímek Ostře sledované vlaky, natočený podle předlohy spisovatele Bohumila Hrabala, získal v roce 1966 Oscara.

Podle Hrabalových knih natočil i další snímky, kupříkladu snímek Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek nebo Obsluhoval jsem anglického krále. Jeho posledním filmem byli Donšajni z roku 2013.

Video: INFILM/www.kinorama.sk

Video s Jiřím Menzelem

Zaujal také jako herec. Zahrál si v řadě svých filmů, ale rádi ho využívali i jeho režisérští kolegové, kupříkladu Ján Roháč ve snímku Kdyby tisíc klarinetů, Věra Chytilová ve Hře o jablko nebo Juraj Herz v Upírovi z Feratu.

Naposledy se na plátně objevil ve snímku Tlumočník z roku 2018.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Jiří Menzel

Ve věku 82 let zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. Na sociální síti to v neděli oznámila jeho žena Olga.

Jiří Menzel dal první roli Zdeňku Svěrákovi

Režisér Jiří Menzel přistupoval ke své tvorbě natolik zodpovědně, že při každém natáčení přímo „onemocněl filmem”, řekl scenárista Zdeněk Svěrák. Nejvíce se...

Výběr článků

Načítám