Hlavní obsah

Zemřel Jiří Menzel

Novinky, kov
Aktualizováno

Ve věku 82 let zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. Na sociální síti to v neděli oznámila jeho žena Olga.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Menzel

Článek

„Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě,” uvedla Olga Menzelová na Facebooku.

Menzela v posledních letech sužovaly zdravotní problémy. Na podzim roku 2017 byl hospitalizován kvůli infekci mozku, prodělal operaci a byl i v umělém spánku.

„Děkuju za každý den, který jsem mohla být s tebou. Bylo to výjimečné. Děkuju i za ty těžké poslední tři roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem,” napsala Menzelová.

Praha vyznamenala režiséra Menzela i sbormistra Chválu

Kultura

Menzel patřil k hlavním postavám československé filmové nové vlny. Za snímek Ostře sledované vlaky, natočený podle předlohy spisovatele Bohumila Hrabala, získal v roce 1966 Oscara.

Podle Hrabalových knih natočil i další snímky, kupříkladu snímek Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek nebo Obsluhoval jsem anglického krále. Jeho posledním filmem byli Donšajni z roku 2013.

Video: INFILM/www.kinorama.sk

Video s Jiřím Menzelem

Zaujal také jako herec. Zahrál si v řadě svých filmů, ale rádi ho využívali i jeho režisérští kolegové, kupříkladu Ján Roháč ve snímku Kdyby tisíc klarinetů, Věra Chytilová ve Hře o jablko nebo Juraj Herz v Upírovi z Feratu.

Naposledy se na plátně objevil ve snímku Tlumočník z roku 2018.

RECENZE: Tlumočník je bolestivé drama, které nabízí i skulinu pro legraci

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám