Hlavní obsah

Poslední půlšilink je první kniha nové edice

Právo, jaš

Nakladatelství Prostor přišlo na začátku letošního roku s novou knižní edicí. Nazvalo ji Pozdní sběr a nabízí v ní v nových nebo revidovaných překladech pozoruhodná starší díla.

Foto: nakladatelství Prostor

Obal knižní novinky.

Článek

„Jde o knihy dnes již pozapomenuté či zapadlé, jejichž kvalitu ale prověřil čas a bůhvíproč se ocitly mimo pozornost širší čtenářské veřejnosti. Máme v úmyslu vrátit literárně hodnotná díla zpátky na trh. Pro jejich výběr není podstatné, zda jsou autorská práva volná, či nikoli,“ říká nakladatel Aleš Lederer.

Prvním počinem nové edice je román Poslední půlšilink (Prostor, překlad Radovan Beneš, 304 stran, 297 Kč) britského spisovatele Williama Somerseta Maughama (1874–1965).

V českém jazyce vychází podruhé, v nakladatelství Prostor poprvé.

Poslední půlšilink je román z roku 1919. Maugham se pro jeho napsání inspiroval životem francouzského malíře Paula Gauguina, jehož osud vepsal do knižního příběhu svého hrdiny Charlese Stricklanda.

Tento úspěšný burzovní makléř se ve čtyřiceti letech zdánlivě bez příčiny rozhodl opustit rodinu a přestěhoval se do Paříže, kde se ubytoval v laciném hotelu. Přestože si jeho okolí myslelo, že příčinou odchodu je jiná žena, vypravěč knihy Stricklanda na žádost jeho manželky navštívil a zjistil, že za jeho životním krokem je touha věnovat se malířství.

Poté se i vypravěč, v příběhu knihy Poslední půlšilink mladý talentovaný spisovatel, přestěhoval do Paříže, kde byl svědkem dramatického osudu Stricklanda a jeho přátel. Přes počáteční nedůvěru později uznal, že bývalý burzovní makléř má zajímavý výtvarný styl, a následně se v knize více věnoval jeho životnímu příběhu.

V nové edici, charakteristické obaly s motivy květin, příště vyjde humanistický příběh Stefana Zweiga Svědomí proti násilí.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám