Hlavní obsah

Pořady nevhodné pro děti by mohly na obrazovku už ve 20:00

Ministerstvo kultury v pracovním návrhu novely mediálního zákona počítá s částečným zmírněním regulace v hlavním vysílacím čase. Pořady nevhodné pro mladé lidi do patnácti let, by se s upozorněním mohly na obrazovce objevovat již od 20 hodin. V současné době nesmí být takové pořady vysílány před 22. hodinou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Program by měl být označen symboly vhodnosti a nevhodnosti (tzv. labelling) pro děti a mladistvé. Labelling v tomto případě jsou ikony, které označují druh potenciálně nevhodného obsahu v pořadu. Například násilí nebo sex.

Doporučení by měla vydávat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání po konzultaci se samoregulačními orgány, například s Asociací televizních organizací. Zástupci hlavních českých televizí však spíše preferují samoregulaci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Materiál již také neobsahuje zmínku o vulgaritách a nadávkách, na které je vysílací rada dosud nucena provozovatele upozorňovat, přestože za tyto prohřešky nemůže udělovat sankce. Ministerstvo již dříve uvedlo, že v nové úpravě tato povinnost nebude zahrnuta.

Pracovní materiál také specifikuje sponzorské vzkazy či takzvané politické sdělení, které by nemohlo být zařazeno do vysílání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám