Hlavní obsah

Poradní sbor pražského primátora zavrhl dotace na vstupenku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní město nebude u kulturních grantů na příští rok uplatňovat dotaci na vstupenku, která letos vyvolala několikaměsíční protesty části kulturní obce. Vyplývá to ze zásad pro poskytování grantů v oblasti kultury a umění, na kterých se shodl poradní sbor pražského primátora. Novinářům to ve středu řekl předseda sboru Daniel Sobotka.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pražský radní pro kulturu Milan Richter

Článek

Protože se členům nepodařilo definovat rozdíl mezi neziskovým sektorem a podnikateli v kultuře, budou moci o grant na rok 2009 požádat všichni bez ohledu na právní formu. Dostanou ale podporu maximálně do výše vyrovnaného rozpočtu, aby nemohli mít díky grantu zisk. Zásady budou platit pouze příští rok, od roku 2010 už by měl fungovat nový dotační systém.

"Granty bude posuzovat grantová komise nově ve dvou kolech a zapojeno bude více expertů," uvedl Sobotka. Dvoukolové hodnocení by podle něj mělo zajistit větší transparentnost. Nejprve budou projekty hodnoceny po jednotlivých oborech za přítomnosti expertů, teprve poté všechny dohromady podle nových kritérií. O grant se mohou ucházet všechny subjekty bez ohledu na právní formu, granty budou ale hradit nejvýše 70 procent uznatelných nákladů projektu a budou poskytovány maximálně do výše vyrovnaného rozpočtu.

Předsedou grantové komise, kterou v listopadu jmenuje městská rada, bude radní Milan Richter. Ten ale nebude mít hlasovací právo, zbytek budou podle člena sboru Josefa Hermana tvořit odborníci. "Na předsednictví radního Richtera se všichni shodli. Chceme totiž propojit expertní a 'politické' posuzování," uvedl Herman.

Dotace řeší i Evropská komise

Navržené zásady pro poskytování kulturních grantů bude město v příštích dnech konzultovat s orgány Evropské komise. Pak je musí projednat městská rada a zastupitelstvo. To by je mohlo schválit na konci října.

V roce 2009 budou vyhlášeny pouze jednoleté granty. Poradní sbor se bude na příštích jednáních zabývat tím, co s víceletými granty. Podle Hermana by měly být určitě zachovány. Větší instituce by ale měly mít vlastní dotační systém a granty by měly sloužit spíše menším organizacím nebo krátkodobým projektům. Sbor se bude zabývat rovněž transformací divadel a novou koncepcí kulturní politiky hlavního města.

Primátor Pavel Bém (ODS) svůj poradní sbor obnovil v červnu po několikaměsíčních protestech části kulturní obce proti kulturní politice magistrátu. Petici Za Prahu kulturní podepsalo přes 30 000 lidí, kteří požadovali změny v systému grantů, především jejich transparentní podmínky a rozlišení podpory neziskového sektoru a podnikatelů v kultuře. Nesouhlas vyvolala mimo jiné nově zavedená dotace na prodanou vstupenku nebo záměr města transformovat příspěvkové organizace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám