Hlavní obsah

Poprvé na veřejnosti. Skrytý Čapkův obraz je k vidění po téměř sto letech

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odhadní cena je mezi 4,5 a 7 milióny korun. Ještě nedávno přitom nikdo netušil, že obraz existuje. Olej Den a noc z roku 1921 od Josefa Čapka, který byl náhodou objeven loni na zadní straně jiného obrazu, je teď k vidění na pražském veletrhu Antique. Veřejnosti se představuje vůbec poprvé.

Majitelé desítky let netušili o skrytém obrazu Josefa Čapka. Po 90 letech se odkrývá veřejnostiVideo: Novinky

 
Článek

Majitelé Čapkova obrazu, který znázorňuje kytici konvalinek a dlouhou řadu let zdobil jejich stěnu, se ho loni rozhodli prodat. Netušili ale, jaké tajemství ukrývá. Na zadní straně Konvalinek byl totiž černou barvou zamalován další obraz.

„Majitel se rozhodl k prodeji a Konvalinky odnesl do naší aukční síně, kde jsme se začali zabývat zadní stranou díla. Z rentgenů pořízených v Národní galerii bylo totiž patrné, že se pod černou barvou nachází velmi zajímavá malba,“ říká Albert Trnka z aukční síně EuropeanArts.

Milimetr po milimetru

Restaurátoři aukční síně plátno sejmuli z napínacího rámu, pod kterým byla nalezena signatura a datace J. Č. 1921. Bylo tedy zřejmé, že dílo pochází z velice ceněného a vzácného Čapkova období. Obraz by mohl mít spojitost s výtvarným uskupením Devětsil.

Poté začali opatrně snímat skalpely milimetr po milimetru černou barvu. Chemickou cestou to nebylo možné, odstranila by se nejen černá barva navrchu, ale i obraz pod ní.

Je to klasická olejomalba a velice poetické ztvárnění celého koloběhu života
Jan Neumann, prezident Asociace starožitníků

„Obraz nebyl uschován, ale domnívám se, že když se mistr rozcházel se spolkem Devětsil, a rozchod to byl oboustranně rušný, tak asi vlivem určité deziluze a rozčarování obraz po namalování zatřel černou barvou. Po několika letech pak plátno znovu použil a na druhou stranu namaloval pro někoho tuto kytici,“ upřesňuje prezident pořadatelské Asociace starožitníků Jan Neumann.

Po zdařilém náročném restaurátorském úkonu se objevila nádherná alegorická scenérie oleje s názvem Den a noc.

„Je to klasická olejomalba a velice poetické ztvárnění celého koloběhu života. Centrálním motivem je místo věčného odpočinku a klidu, nad kterým se střídá den a noc. Zahrádka před tím znázorňuje čtyři roční období. Z místa odpočinku pak vede šipka směrem do nebe,“ vysvětluje Jan Neumann.

Přestože moderní restaurátorské techniky dokážou obraz rozdělit na dvě samostatná plátna, obraz bude k prodeji nabízen jako oboustranný. Dražen bude 15. května v Obecním domě.

Veletrh Antique začal na Novoměstské radnici v Praze 3 ve čtvrtek 21. 4. a potrvá do neděle 24. 4. Hlavním mottem je Ženská krása v umění. Vystavovatelé tak představí mnoho exponátů právě s tímto motivem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám