Hlavní obsah

Pomník Františka Kupky byl odhalen v Puteaux

Právo, Jan Šída

V sobotu byl ve francouzském městě Puteaux u Paříže u muzea Maison de Camille odhalen pomník našeho významného malíře Františka Kupky. Stalo se tak při příležitosti připomenutí šedesáti let od jeho úmrtí.

Foto: David Taneček, ČTK

Ve francouzském městě Puteaux u Paříže byl odhalen pomník českého malíře Františka Kupky.

Článek

V červnu byl odhalen pomník také v jeho rodném městě, východočeském Opočně. V roce 2010 podepsalo toto jeho rodiště smlouvu o partnerství právě s Puteaux. Tam totiž František Kupka strávil většinu svého života a také roku 1957 zemřel.

Slavnostního odhalení se zúčastnily i starostky obou měst, Joëlle Ceccaldi-Raynaudová a Šárka Škrabalová. Kromě nich byli na akci přítomni Petr Drulák, velvyslanec České republiky ve Francii, či Patrick Bongers, vnuk jediného Kupkova galeristy Louise Carrého a prezident CPGA (Le Comité Professionnel des Galeries d’Art).

Bustu pro opočenský pomník i pomník v Puteaux věnoval Vladimír Lekeš, majitel společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery Praha, jenž byl na akci rovněž přítomen, a George Waldes, nejstarší syn slavného sběratele, mecenáše umění a továrníka Jindřicha Waldese. Byl nejbližší přítel a jediný podporovatel Františka Kupky. Učil se u něj v dětství malovat a malíř ho spolu s manželkou učil francouzštině.

Podíl na bustě

Busta pro oba památníky je dílem sochaře Jana B. K. Vlacha, velmi oceňovaného tvůrce, který strávil většinu života ve Francii. Byl žákem francouzského sochaře Jeana Bouchera na pařížské akademii.

Vytvořil mimo jiné i bustu prezidenta Edvarda Beneše. Podle sdělení George Waldese se na soše autorsky podílel i samotný František Kupka.

Busta, kterou získal právě Jindřich Waldes od něj, byla původně umístěna na čestném místě ve Waldesově obrazárně v Americké ulici v Praze, poté v roce 1939 byla zabavena gestapem spolu s dalším jeho majetkem a následně byla umístěna v Zemské, později Národní galerii v Praze. Po roce 1996 se vrátila do rukou dědiců původních majitelů.

Autorem fundamentu, který je bronzovou bustou osazen, jak v Opočně, tak v Puteaux, je akademický sochař Marian Karel.

Reklama

Výběr článků

Načítám