Hlavní obsah

Policie chce obžalovat tvůrce nedokončeného českého fantasy filmu, který spolkl čtvrt miliardy

Policie navrhuje obžalovat tři tvůrce českého fantasy filmu Poslední z Aporveru. Obviněni jsou z dotačního podvodu, uvedl serveru Deník N. Natáčení filmu stálo 240 milionů korun, což z něj činí dosud nejdražší český film všech dob. Do kin ale nikdy nešel a stále není hotový.

Foto: iDNES.cz, Profimedia.cz

Záběr z nedokončeného filmu Poslední z Aporveru

Článek

"V případu byly obviněny tři fyzické osoby z trestného činu dotační podvod a koncem října byl podán návrh na obžalobu k Městskému státnímu zastupitelství v Praze," řekl serveru Deník N mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Na vznik filmu přispěl 47 miliony Státní fond kinematografie (SFN) a dalších 18 milionů do snímku vložila Česká televize. Film, respektive to, co je hotové, jde nyní do dražby, protože projekt je v insolvenci. Vyvolávací cena je 18 milionů korun.

Právě SNF podal v roce 2014 trestní oznámení. Podle něj stav filmu neodpovídal vynaloženým prostředkům ani délce doby, kdy vznikal. Termín dokončení se stále posouval a bylo potřeba stále více peněz.

Premiéra měla být už v roce 2012

První informace o vzniku filmu se objevily v roce 2009. Poslední z Aporveru měl kombinovat živé herce a kreslené animované prostředí. Jde o příběh chlapce Rybliho a dívky Maysu, kteří zachrání planetu Aporver.

Náklady byly zpočátku odhadovány na 80 milionů korun. V roce 2011 tvůrci snímku tvrdili, že premiéra bude v březnu 2012. Termín se ale stále odsouval a film stále nebyl hotový.

Fond v roce 2014 uváděl, že producenti Posledního z Aporveru inkasovali v letech 2010 až 2012 na pobídkách 37,8 milionu korun, a navíc také desetimilionovou dotaci, ze které ale tehdy nebyla vyplacena poslední splátka ve výši jednoho milionu korun.

Dosud nejdražším českým filmem byl Tmavomodrý svět Jana Svěráka z roku 2001, který stál 230 milionů. Připravovaný Jan Žižka režiséra Petra Jákla má rozpočet půl miliardy, premiéru má mít v roce 2020.

10 tipů na fantasy filmy, díky nimž prožijete večery plné kouzel

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám