Hlavní obsah

Policie bude znovu řešit kauzu Vondráčková vs. Spy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupce vrátil policii k došetření případ dvou redaktorek bulvárního týdeníku Spy stíhaných za pomluvu manžela zpěvačky Heleny Vondráčkové, která zvažuje své účinkování v muzikálu Cats, Martina Michala. Podle žalobce Julia Lachnita "je potřeba ještě opatřit jeden listinný materiál a najít a vyslechnout jednu osobu".

Foto: Jarka Foltánová

Plakát na koncert

Článek

Policie státnímu zástupci navrhla, aby redaktorky postavil před soud za pomluvu šířenou tiskem. Ve článku, který otiskl Spy, napsaly, že byl Michal byl 20. dubna 2003 zatčen, obviněn a vzat do vazby, z níž byl po třech dnech na kauci propuštěn. Nebyla to pravda.

Policie případ nejprve dvakrát odložila s tím, že nebyl  spáchán trestný čin. Poprvé jí ho vrátil obvodní státní zástupce,  podruhé městské státní zastupitelství. Autorkám článku hrozí až dvouleté vězení. Obě ženy podaly proti obvinění stížnost, byla ale zamítnuta. "Naprosto nesouhlasím s obviněním. Nedomnívám se, že by byla naplněna skutková podstata tohoto trestného činu," řekla ČTK krátce po zahájení stíhání jedna z obviněných redaktorek Alexandra Geislerová-Šeflová.

Soud před časem uložil týdeníku, aby Michalovi zaplatil odškodné 20 000 korun, ale rozhodnutí dosud není pravomocné.

Většina obvinění Michala byla odložena

Martin Michal byl několikrát vyšetřován a obviněn, ale ve většině případů se neprokázalo, že by spáchal nějaký trestný čin. Před několika lety obviněn z podvodu  velkého rozsahu v souvislosti se svým působením ve společnosti  Terrex, která skončila v roce 1995 v likvidaci. Podle obhájce  ho ale pražský městský soud obžaloby zprostil, předloni v lednu zprošťující rozsudek potvrdil také Vrchní soud v Praze. 

Michal byl též vyšetřován kvůli trestnímu oznámení, které na něj podal jeho obchodní partner ve společnosti Air Central Mirostlav Stiebal. Navrhoval ho stíhat za podvod, zkreslování hospodářský výsledků a pokus o krácení daní a padělání veřejné listiny. Polici však Michala neobvinila a oznámení odložila. Nyní prověřuje pouze to, zda Michal užívá oprávněně titul doktora práv.

Před více než rokem obvinila policie Michala kvůli útoku na  fotografa. Státní zástupce stíhání podmíněně zastavil, když se  Michal dohodl s napadeným na finančním odškodnění.

Helena Vondráčková míří do Koček

Michalova žena zpěvačka Helena Vondráčková, které ukončila své působení v muzikálu Bídníci, zvažuje nabídku na účinkování v konkurenčním muzikálu Cats.

"Předběžně jsme si už řekli ano. Neúčinkovala bych tu ale na plný úvazek. Jde o uzavření smlouvy podle stejných principů, které se s umělci uzavírají na Západě. Po vypršení smlouvy bych se pak věnovala dál svým novým projektům. Takový přístup mi naprosto vyhovuje a nabídky si velmi cením," upřesnila zpěvačka.

Úroveň české verze muzikálu, který zhlédla 27. ledna, Vondráčkovou příjemně překvapila: "Byla jsem velmi spokojená. Před lety jsem Cats zhlédla v Londýně a tehdy mě vůbec nenapadlo, že by někdy mohla existovat jeho česká verze. Mile mě překvapilo, že se i u nás podařilo sestavit vynikající taneční soubor, který v muzikálu předvádí perfektní výkony. Bez váhání říkám, že pražské představení je svou kvalitou srovnatelné s tím, které jsem kdysi v Londýně viděla."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám