Hlavní obsah

Poklady z doby, kdy se rodilo R&B, vyjdou digitálně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé vyjdou v digitální formě některé raritní nahrávky amerického labelu Stax, informoval server Rolling Stone. Stax hrál zásadní roli v definici stylu, který se dnes nazývá R&B. Isaac Hayes, Staple Singers, Johnnie Taylor nebo Albert King patřili v šedesátých letech k jeho hvězdám.

Isaac Hayes: Melodie z filmu Shaft

 
Článek

Stax chystá digitální vydání dvou sérií singlů, které sice vyšly jako reedice v devadesátých letech, ale jen na fyzických nosičích. První digitální reedice se jmenuje Volume 2 a obsahuje singly z let 1968-1971, další Volume 3 bude obsahovat materiál z let 1972-1975.

Současně se chystá i normální CD edice s novými booklety. Volume 2 bude box s devíti CD a 216 songy včetně slavné Theme From Shaft a hitu Staple Singers Respect Yourself a Volume 3 přinese na deseti CD 213 songů.

Foto: Profimedia.cz

Albert King

Studio Stax sídlící v Memphisu bývalo symbolem syrového jižanského zvuku a obecně tzv. černé muziky šesté a sedmé dekády. Paradoxně ho založil bílý milovník country Jim Stewart, a to v roce 1959 ve starém nefunkčním kině.

Na svou dobu nevídaná spolupráce černých a bílých muzikantů dala vzniknout kultovním nahrávkám, ale také vzbuzovala nenávist rasistů. „Stax představoval skvělé splynutí muziky a kultur. Byl na jihu tvůrčím domovem pro bílé i černé ve velmi těžké době,” řekl kdysi majitel labelu Roger Smith z Concord Music Group.

V sedmdesátých letech se firma dostala do finanční krize a zbankrotovala, ale v roce 2007 značku oprášili noví majitelé a existuje dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám