Hlavní obsah

Plzeň se připravuje na filmové Finále

Právo, (míš)

Oficiální součástí hlavního programu projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 bude i 28. ročník filmového festivalu Finále.

Foto: ČTK

Programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko

Článek

Zahájení se ponese ve znamení plzeňského rodáka Jiřího Trnky. Diváci se mohou těšit na jeho Staré pověsti české, jejichž restaurovaná verze festival zahájí.

„Uvedení Starých pověstí českých je součástí projektu Jiří Trnka a svět animace, který představuje umění a řemeslo loutkářství a filmové animace od samého počátku až po nejmodernější formy. Zrestaurovaný snímek tak skvěle doplní probíhající výstavy Ateliér Jiřího Trnky a Trnkova Zahrada 2,“ říká programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

O hlavní cenu, Zlatého ledňáčka, se budou tradičně ucházet české a slovenské hrané, dokumentární a televizní filmy, které vznikly od dubna 2014 do dubna 2015. Dosud je přihlášeno 27 hraných a animovaných filmů, 86 dokumentů a 65 televizních projektů.

Sekce ZOOM se letos zaměří na Francii, jejíž kinematografie bude rovněž součástí tradiční Dlouhé noci krátkých filmů. Návštěvníci festivalu budou moci sledovat také České stopy v mezinárodních koprodukcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám