Hlavní obsah

PKF - Prague Philharmonia chce obohacovat životy, říká jeho šéfdirigent Emmanuel Villaume

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orchestr PKF – Prague Philharmonia chce obohacovat duchovní i lidské životy nejen v Praze, ale na celém světě. U příležitosti představení nové koncertní sezony, která obsahuje více než pětatřicet koncertů v pěti abonentních řadách, to dnes na tiskové konferenci řekl šéfdirigent PKF – Prague Philharmonie Emmanuel Villaume.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Emmanuel Villaume je už osmou sezonu v čele Orchestr PKF – Prague Philharmonie.

Článek

Pozice orchestru je podle něj výjimečná v kultuře v České republice i ve světě, protože získává podporu veřejných institucí i soukromých subjektů. Dva uplynulé covidové roky byly pro PKF – Prague Philharmonii velmi obtížné, ale podařilo se je přežít.

„Byl to velký boj, ale odnesli jsme si z něj ponaučení a naším hlavním cílem je dodat hudbu a zážitky světové třídy. Chceme obohatit duchovní i lidské životy nejen v Praze, ale na celém světě a ukázat význam a výjimečnost české kultury. Působíme jako velvyslanci české kultury a města Prahy. Nejen že jezdíme na turné, ale máme i řadu nahrávek. Těžištěm naší práce však zůstávají koncerty,“ uvedl Emmanuel Villaume.

Orchestr v nadcházející 29. sezoně nabídne téměř čtyři desítky koncertů. Orchestrální cyklus A obsahuje devět koncertů s hudbou Johannese Brahmse, který bude ústřední postavou dramaturgie sezony. Ve čtyřech koncertech povede orchestr jeho šéfdirigent Emmanuel Villaume.

Sezonu otevře orchestr 7. září ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Pod taktovkou šéfdirigenta zazpívá sólistka Metropolitní opery v New Yorku Ailyn Pérezová. Zazní hudba Wolfganga Amadea Mozarta, Julese Masseneta, Camilla Saint-Saënse a Maurice Ravela.

„Nemohu věřit, že půjde už o osmou sezonu v čele tohoto výjimečného orchestru. Obzvlášť mě těší, že tuto impozantní sezonu zahájíme s hvězdnou sopranistkou Pérezovou koncertem zaměřeným na téma orientalismu od Mozarta po Masseneta,“ řekl Villaume, který loni prodloužil smlouvu s PKF na další tři sezony.

PKF – Prague Philharmonia 8. července zahájí v Rudolfinu předsednictví Česka v Radě Evropské unie. Pod taktovkou Jana Kučery se sólistou Tomášem Kačem ve světové premiéře zazní Kačova skladba Silnější než včera připravená právě pro české předsednictví. Orchestr také v vystoupí v září v Bruselu s klavíristou Lukášem Vondráčkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám