Hlavní obsah

Pitomých čtrnáct: Hledáme naději i v malých věcech

– ZLÍN
Novinky, Kateřina Farná

V rámci Mezinárodní soutěže hraných filmů pro mládež byl v pondělí ve Zlíně promítnut zajímavý snímek Pitomých čtrnáct (Fourteen Sucks). Za tímto projektem stojí čtveřice mladých tvůrců ze Švédska, kteří přijeli na festival.

Článek

Emil Larsson, Fillipa Freijdová, Martina Jern a Henrik Norrthon už přes šest let spolupracují na krátkých filmech i dokumentech, kupříkladu investigativní film o baťúžkářích v jihozápadní Asii a Indii.

Výhradní scenáristickou činnost drží v rukou sedmadvacetiletý Martin Jern, který k jejich novému filmu při drobném rozhovoru sdělil: "Film není úplně o alkoholu, ale o pocitu mladé dívky, která se stane obětí znásilnění a musí se s tím nějakým způsobem vyrovnat. Je o teenagerských partách, ve kterých k podobným věcem prostě dochází,"  na chvíli se odmlčí a dodá, "chtěli jsme vytvořit realistický snímek, částečně inspirovaný mým dospíváním s kámoši."

Podle Martina není ve Švédsku s alkoholem větší problém než jinde v Evropě. A hlavně konzumace alkoholu je nutně spojena s dospíváním. 

Další z režisérů Emil Larsson na Martina navozuje: "Když se chcete ve Švédsku opít, musíte jít do klubu, kde je to finančně docela náročné. Ale většinou se stejně baví a pije na ulici nebo v soukromí."

Protagonisty mladých lidí hledali na střední škole, pro většinu z nich to byl jejich filmový debut. Představitele rodičů ale ztvárnili zkušení profesionálové. Emil k výběru mladých, začínajících herců dodal: "Myslím si, že hodně mladých lidí ví, jak hrát. Stačí, když jim dáte instrukce a drobnou přípravu a vytvoříte jim pohodovou atmosféru, aby se cítili dobře. Mladí lidé hrají jaksi přirozeně."

Drogy jsou špatná věc

Fillipa Freijdová, jediná slečna v téhle chlapecké partě, připomněla, že věkový limit na konzumaci alkoholu je ve Švédsku nastavený na osmnáct let. A oblíbenost drog u mladých lidí si vysvětluje nejen tím, že to k dospívání neodmyslitelně patří, ale na vině je také podle ní stále se zrychlující svět.

Na dotaz, jak jsou na tom mladí filmaři s drogami, se všichni jenom potutelně zasmáli. Martin se ale nakonec odvážil: "No, samozřejmě, že si občas dáme skleničku. Tvrdý drogy jsou ale fakt špatná věc." Podle něj mezi nejoblíbenější zakázané látky ve Švédsku patří extáze, alkohol, marihuana a různé pilule.

Emil Larsson na závěr zauvažoval nad tím, jaký je vlastně záměr a cíl jejich filmu: "Nechtěli jsme udělat moralistický film. Jen jsme mladým lidem chtěli ukázat, že by neměli příliš pít alkohol a brát drogy. Nechceme nikoho poučovat, jenom ukazujeme trochu jinou realitu. Neříkáme, co je špatné a co ne. Špatné věci se prostě nějak dějou a my se na ně zaměrujeme."

Tvůrčí kvarteto filmu Pitomých čtrnáct

Martin Jern (1978), Emil Larsson (1979) a Henrik Norrthon (1979) vyrůstali v Helsingborgu, zatímco Filippa Freijdová (1979) se narodila ve Stockholmu. Všichni čtyři spojuje hudba, extrémní sporty a film. Nejprve začali společně natáčet dokumentární filmy, videoklipy a krátké filmy. Filippa Freijdová vyrůstala v divadelní skupině Jordcirkus a začala točit filmy v roce 1995. Martin Jern začínal jako střihač videoklipů, např. letních hitů roku 2004 Hej Hej Monika a Hej, det är Nic... klick od Nic & the Family, a předtím společně s Emilem Larssonem produkoval oceněný dokument Generace Robinsonů.

Kromě toho ještě stačil za svého pobytu v Los Angeles v roce 2000 účinkovat jako statista ve filmu Camerona Crowa Almost Famous. Henrik Norrthon navštěvoval filmovou školu ve Stockholmu a pracoval jako kameraman. Založil filmovou společnost Norrthon Film, ve které produkoval několik dokumentárních filmů o kolumbijských.

Martin se k němu přidá: "Snažíme se najít naději i v malých věcech. Navíc mladým lidem nemůžete říct, co mají dělat. Jen je můžete nasměřovat a ukázat jim trochu jinou skutečnost,h než na jakou jsou zvyklí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám