Hlavní obsah

Piráti počtvrté aneb Předvídatelná dobrodružství v Karibiku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti z Karibiku s podtitulem "Na vlnách podivna" vplouvají do českých kin. Patříte-li k jejich fanouškům, vězte, že většina kopií bude s českým dabingem, takže hlas Johnnyho Deppa neuslyšíte.

Článek

Kapitán Jack Sparrow neboli Johnny Depp se vrací. Globálně komerčně úspěšná série o pirátech tak zřejmě z lidí vytlačí ještě nějaký ten milión dolarů, eur, rublů, korun či rupií.

Jacka Sparrow se v novém díle setká s dávnou milenkou (Penelope Cruzová), ale není si jistý, zda jde o lásku, nebo rafinovanou hru. Penelope ho přiměje, aby odjel na palubě Pomsty královny Anny, která patří Černovousovi (Ian McShane), a tak nevyhnutelně půjde opět o krk.

Čtvrtí Piráti dostali 3D kabát, a to při akčních scénách neuškodí. Triky dopadly na výbornou, všechno sviští, mořské panny jsou půvabné a zombie zase hrůzostrašné. I povinné šermování vyladili poradci do podoby baletu a různé nepravděpodobné honičky, z nichž Jack Sparrow vždy nesmyslně vyvázne, mají odpich. Ale kdo by v tomto typu filmu hledal nějakou logiku...

Scénář nepostrádá spád, jde se z akce do akce a výměny názorů mezi Penelope Cruzovou a Johnny Deppem občas zajiskří. Hádky těch dvou jsou vlastně hlavním důvodem, proč se čtvrtý odvar z Pirátů ještě dá vydržet. Nejistota, jestli jde ze strany Penelope jen o vychytralost, nebo to "myslí upřímně" jako kdysi Standa Gross, udržuje diváka v napětí a tu a tam se i zasměje, i když toho humoru mohlo být více.

Nejkrásnější pointa přijde, když Penelope vyřkne ono hollywoodské "I Love You" a kapitán Jack odpoví něco, co kandiduje na filmovou hlášku roku.

Dobré triky, charismatičtí herci, špetka humoru - to jsou klady čtvrtých Pirátů. Jenže jde o odvar z odvaru. Film opakuje stále stejné vzorce už téměř deset let (první díl pochází z roku 2003). Ale pokud vás Piráti nějak fascinují, proč ne, existují i mnohem horší blockbustery.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám