Hlavní obsah

Pět vlaštovek dalšího jara Reef

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Reef z Velké Británie byli na konci devadesátých let označováni jako neohardrocková skupina. Sázeli na kartu stylu z konce šedesátých let, ale přidali mu současnou svěžest i to, že ho nebrali příliš vážně. Mix uvedených ukazatelů jim vynesl obrovskou popularitu, čtyři dosavadní dlouhohrající alba byla vesměs úspěšná.

Foto: Internet- archiv.dopravni.net

Ilustrační foto

Článek

Naposledy vyšel v roce 2000 písničkově výrazný počin Getaway. Následovalo koncertní turné a pauza, kterou si Reef dali z fyzických a psychických důvodů. Každý ze čtyř členů se sice rozhodl čerpat dovolenou po svém, ale takovým nadšencům, jako jsou oni, zpravidla podobný záměr nevyjde.

Loni o prázdninách se opět sešli, aby začali práci na nových skladbách. Byli plodní jak jen plodní mohou být muzikanti po dlouhém půstu. Pět čerstvých novinek z letní úrody se rozhodli vyzkoušet ještě dříve, než chystané řadové album vyjde. Emise lednového výběrového disku Together je nabízí vedle devíti nejúspěšnějších singlů z minulosti.

Reef samozřejmě prošli vývojem, který startoval na "drzém" rockovém lavírování alba Replenish v roce 1995 a přes barvitější kompozice z Rides putoval až k uvedené melodičnosti. Výběr singlů to ale příliš nedokladuje, neboť ty bývají vybírány podle chytlavosti. Každé best of album je tak nadité známými skladbami.

Pět novinek bylo zřejmě vybráno se záměrem mezi hitovky zapadnout. Již úvodní riffová Give Me Your Love to i přes plápolavě ukřičený refrén potvrzuje a poslední čtyři písničky na desce v tom plynule pokračují. Reef přitom dnes vyhlížejí jako partička vzpomínající na šedesátá léta. Tak rychlý je v hudebním světě čas.

Napříč albem se jako to nejpozitivnější převaluje rajcovní nakřáplý hlas Garyho Stringera (vynikající je v Place Your Hands), chytře rozvinuté vokální party a neposlušná, přitom nesmírně funkční kytara Kenwyna Househo. Tahle síla čtveřici provází již více než sedm let.

Reef: Togehter

Sony Music/Bonton, 50:01

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám