Hlavní obsah

Pět hereček o ženské křehkosti

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět hereckých osobností činoherního souboru pražského Národního divadla - Iva Janžurová, Jana Preissová, Johanna Tesařová, Taťjana Medvecká a Eva Salzmannová - společně pátrá po tom, co znamená být ženou a herečkou. A to v inscenaci Křehkosti, tvé jméno je žena, která má premiéru ve čtvrtek 11. května na Nové scéně ND. Průvodcem jim jsou Karel Dobrý a taneční skupina 420People.

Foto: Petr Neubert

Protagonistky inscenace Křehkosti, tvé jméno je žena. Zleva Johanna Tesařová, Eva Salzmannová, Iva Janžurová, Jana Preissová a Taťjana Medvecká.

Článek

„Máme v divadle skvělou generaci hereček, jež zanechají či už zanechaly v českém divadle a filmu nesmazatelnou stopu. Jsou to ženy, které nebudou chybět v žádných dějinách zabývajících se herectvím. A my je chtěli vidět všechny na jevišti, ale nechtěli jsme jim hledat hru. Chtěli jsme jim napsat text přímo na tělo. A také jsme chtěli, aby ten text přímo z jejich těla vycházel,“ řekl o inscenaci její režisér a spoluautor scénáře Daniel Špinar.

Text vznikal kolektivní spoluprací a inspirován byl klasiky světového dramatu a literatury od G. B. Shawa po Elfriede Jelinekovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám