Hlavní obsah

Pavel Kantorek a jeho hry myší s kočkou

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V barokních prostorách pražské Písecké brány si lze do 5. září prohlédnout retrospektivní výstavu Tři čtvrtě století s humorem kreslíře a vědce Pavla Kantorka. Ten zemřel 3. srpna v kanadském Torontu. Expozici tvoří čtyři desítky velkoformátových tisků s jeho černobílými i barevnými vtipy. Jsou rozvěšené v interiéru na panelech po obvodových zdech.

Foto: Jan Šída, Právo

Pavel Kantorek má smysl pro absurditu situace.

Článek

Podstatou Kantorkových vtipů je komická, někdy až absurdní zkratka, do které dokázal brilantně vměstnat pointu. Celkovému vyznění pomáhá i komiksové pojetí figurek a záměrná deformace jejich proporcí.

Foto: Jan Šída, Právo

Kreslíř a vědec Pavel Kantorek.

Často obsazoval do hlavních rolí zástupce zvířecí říše, především kočky a myši. V podstatě operoval s alegorií jako v klasických bajkách, v nichž zvířata mluví nejen lidskou řečí, ale mají i lidské vlastnosti. Většinou špatné, aby byla naše negativa mnohem více vidět. Člověka totiž vždycky pobaví špatné stránky někoho jiného a málokdy si uvědomí, že je má také. Autor si byl lidských slabostí vědom a brilantně jich využíval. Navíc obracel zavedený vztah mezi malou bezmocnou myší a velkou agresivní kočkou. Měl sice kočky rád, ale dělal z nich často přitroublá stvoření vláčená trabli útočícími ze všech stran.

Jednoaktová groteska

Jednou má Alzheimerovu nemoc a netrefí domů, pak ji nechtějí pustit ven, protože je blízko čínská restaurace, a nakonec má urgentní potřebu, jenže na písku stojí golfista a ne a ne odpálit míček. Podobnými smolaři jsou ale i lidé, které rozhodně nešetřil. Číšník uklouzne po slupce od banánu, manželka odchází od manžela k psychiatrovi a nechává mu oběd v pračce. Banální situace jsou povýšené bláznivou karikaturou na jednoaktovou grotesku.

Poslední den výstavy se uskuteční derniéra pojatá jako rozloučení s Pavlem Kantorkem. Přítomna bude jeho sestřenice, herečka Miriam Kantorková, která na něj zavzpomíná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám