Hlavní obsah

Parodii na Hitlera natáčí v Berlíně švýcarský Žid

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrem Berlína pochodují v těchto dnech oddíly Wehrmachtu a na domech visí vlajky s hákovým křížem. Turisté nevycházejí z údivu. Režisér Daniel Levy tam točí film Mein Führer - Die wirkliche Wahrheit über Adolf Hitler (Můj vůdce - skutečná pravda o Adolfu Hitllerovi), který vzbuzuje velká očekávání.

Článek

Mein Führer má být komickým pohledem na poslední dny Adolfa Hitlera a tím i protiváhou nebo snad persifláží úspěšného velkofilmu Pád třetí říše. Hitler má být zobrazen jako naprostý trouba a neurotická troska, která dokáže působit jako vůdce jen díky Židovi Grünbaumovi. Hlavní roli ve filmu dostal komik Helge Schneider.

Film produkuje společnost X-Filme, která v současnosti stojí za většinou německých filmů, které jsou známé v zahraničí (Lola běží o život, Goodbye Lenin atd.).

Bude zajímavé sledovat, jak se tvůrci s problematickou látkou vyrovnají. Ještě donedávna nebylo v Německu možné dělat si legraci z čehokoliv, co souvisí s válkou. Generace pamětníků však téměř vymřela a atmosféra se poslední dobou dost mění.

Švýcar Daniel Levy není u nás moc známý, ale na západ od našich hranic je uznávaným režisérem. Hodně ho proslavila komedie Alles auf Zucker, jejíž humor se točí okolo ortodoxního židovství, oblíbeného tématu slavného Woodyho Allena.

Levy se narodil před 48 lety v liberální židovské rodině v Basileji. Ve dvaadvaceti odešel do Berlína, odkud jeho matka v roce 1939 uprchla před nacisty. Zkoušel prorazit ve filmu a postupně se mu to podařilo. Názvy jeho filmů napovídají, že život, ani své židovství, nebere moc vážně. Natočil např. tituly Du mich auch (Ty mě taky), I was on Mars (Byl jsem na Marsu) nebo Meschugge (Mešuge).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám