Hlavní obsah

Památník ukáže Čapkův milovaný kraj

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historii a půvab koutu země, který si tolik oblíbil spisovatel Karel Čapek, představuje výstava v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Nová stálá expozice Po stopách hutí a hamrů v kraji Čapkovy Strže poodhalí také zajímavou historii místa, na němž dříve pracovaly hutě a tlouklo kovové srdce hamrů, sléváren a strojíren.

Foto: Petr Horník, Právo

Památník Karla Čapka

Článek

„Výstava představí dobové kresby, fotografie i rekonstrukce pravděpodobné podoby budov, které zde kdysi stávaly a po nichž tu dodnes nacházíme stopy. Mapuje také vývoj místního průmyslu zpracovávání kovů, který dal krajině její nezaměnitelný ráz i dramatičnost. Výstava bude instalována v prostorách prvorepublikové spisovatelovy garáže,“ řekl ředitel Památníku Karla Čapka Zdeněk Vacek.

Nová expozice se veřejnosti otevře v sobotu 25. září. „Podle Olgy Scheinpflugové považoval její manžel Karel Čapek zdejší krajinu za nejčistější kout naší země,“ uvedl ředitel. Dodal, že současný památník původně sloužil jako správní budova místních válcoven a strojíren.

Karel Čapek a jeho žena Olga pak dům dostali svatebním darem od jeho majitele a spisovatelova příbuzného Václava Palivce k doživotnímu užívání.

„Karel Čapek se původně zdráhal velkorysý dárek přijmout, navíc namítal, že o dům na venkově nikdy nestál. Ostatně na Vinohradech měl krásnou vilu s pěstěnou zahradou. Když se ale přijel na Starou Huť podívat, prostorný dům umístěný pod hrází rybníka i půvabná okolní krajina mu okamžitě učarovaly,“ vyprávěl Zdeněk Vacek.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám