Hlavní obsah

Paco de Lucía předvedl temperamentní flamenco, diváci tleskali vestoje

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní večer patřil španělskému virtuózovi Paco de Luciovi. Ve Smetanově síni pražského Obecního domu se rozezněly živelné rytmy flamenca. Téměř nekonečný potlesk a ovace publika přiměli k dalšímu přídavku. Paco de Lucía doprovázela sedmičlenná skupina, v níž vynikal především zpěvák Duquende a magický tanečník Farruco.

Foto: archiv, Novinky

Paco de Lucía

Článek

Vyprodaná Smetanova síň zažila nevšední představení, kdy král flamenka předvedl virtuózní hru na kytaru, hbité prsty a cit pro rytmus. Paco de Lucíu doprovázel Antonio Sánchez na druhou kytaru, Alain Peréz na baskytaru, Antonio Serrano na klávesy a harmoniku, Piranha na perkuse a cajon. Dequende a Davida de Jacoba doprovázely celý večer silnými vokály.

Publikum potleskem nešetřilo. Ocenilo také zpěváka Duquendeho, který je považovaný za originálního a vlivného. S Pakem de Lucíou spolupracuje od roku 1997.

Temperamentní flamenco

Během večera vystoupil několikrát tanečník Farruo s flemenkem. Podupávání bylo místy tak silné a temperamentní, že vzdáleně připomínalo běžící stádo koní. Strhující tanec si získal celou Smetanovu síň. Farruco je vnuk slavného romského tanečníka, který si říkal El Farruco a byl zakladatelem legendárního andaluského tanečního rodu.

Paco de Lucía je držitelem několika čestných doktorátů na prestižních univerzitách a v rodném městě Algeciras poblíž Cádizu mu postavili sochu. Zatím poslední album Cositas Buenas vydal před šesti lety. V České republice vystoupil naposledy před třemi lety na festivalu Kytara napříč žánry. Diváci zaplatili za vstupné do Smetanovy síně až 3000 korun.

Celkové hodnocení: 90% 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám