Hlavní obsah

Ostravak končí. Koněc dobry, všecko dobre

Právo, Kateřina Farná

Nikdo neví, kdo že ten Ostravak Ostravski je. On se jen potutelně směje. A má proč. Stal se fenoménem českého internetu a jeho knižně vydaných deníků se prodaly desetitisíce. Ve čtvrtek budou mít jeho fanoušci na delší dobu poslední možnost nahlédnout jeho očima do svérázné Ostravy a nechat se pro ni tak typickým dialektem provázet tamním životem. Vychází totiž šestý díl Deniku Ostravaka s podtitulem ...za lepši zytřki!

Článek

"Drahe robki, syncy, děcka, partyjo, prostě všecy!... Jak sem před dvuma rokami začinal psať prvni dřyst, ani ve snu by mě něnapadlo, kaj se to až dostaně a jake z teho budě halo. A dik za to vam všeckim! Tuž ale posledni dobu mě to jaksyk zmaha. Dluho sem važil, zvažoval a prevažoval, až sem se rozhodnul, že idealni pryležitosť, jak zavřeť kram, je dvulete vyroči. Něpravim, že balim kufry a valim za Viktorem a už o mě nikdy něuslyšitě...," rozloučil se na svém blogu, který už také skončil.

Ostravak, "kery piše, jak mu kratky zobak narost", se na netu objevil poprvé na Vánoce v roce 2004. Internetový deník, www.ostravak.bloguje.cz, kde psal své vtipné komentáře, se stal nejoblíbenějším v loňském roce, čímž si vysloužil Křišťálovou lupu.

V Ostravakově knižní novince se stanete svědky jeho "kotrmelců" z druhé poloviny minulého roku. Také se dozvíte, že se Ostravak dokáže vypořádat s útočícím rojem vos lépe než filmový hrdina ("Ten, kery tancuje s vosami"), zjistíte, proč mu záleží na tom, aby se naučil hrát scrabble, a také, jak vypadá rodinná narozeninová oslava. Prozradí, jak si léčí depresi a podíváte se s ním, jak vypadají předvánoční nákupy v "šokinparku".

Ostravak v televizi i v divadle

Jako bonus v knize najdete několik dosud v tištěné podobě nepublikovaných příběhů pod společným názvem Co v denikach něbylo a opět se můžete pokochat autorovými ilustracemi. Pro věrné příznivce připravuje nakladatelství ještě druhý výběr jeho svérázných přirovnání s názvem Fajne dřysty 2.

Deniku Ostravaka se letos chopila Česká televize. Čtyřicetidílný pořad věnuje jeho vtipně popsaným zážitkům, které čtou známí herci, týdně čtvrthodinku. A chystá se i loutkové představení, které čerpá z deníkových zápisků. "Enem se to přectavtě - Ostravak na špagatkach, tuž sranda jak cyp, no ni?" napsal Ostravak na rozloučenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám